Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är bokreans bästa fynd för barn och unga

Läsande barn.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / TT NYHETSBYR¿N
Johanna Lindbäck.
Foto: Stefan Tell

Imorgon börjar årets bokrea på nätet och i den fysiska bokhandeln.

Johanna Lindbäck väljer ut tio pärlor bland barn- och ungdomsböckerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BOKREAN. Tusan också, Narnia ÄR med på årets bokrea. Jag hade hoppats att den inte skulle vara det. En högst ovetenskaplig undersökning visar nämligen att den serien är en av de mest tipsade i olika trådar av typen ”vad ska min 10-åring läsa?”. Det spelar ingen roll om tioåringen söker något lätt, svårt eller spännande som innehåller krokodiler. Narnia är ändå och alltid svaret. 

Och ja, jag har själv läst den och längtat efter en gammaldags garderob och allt det där, men vet ni ett ypperligt tillfälle att lämna sina barndomsfavoriter därhän en liten stund och bara våga kasta sig ut? Bokrean. Klassikerna kommer att ligga i travar där, men helt ärligt, de gör ju alltid det. Varje år är ett jubileum för något med minst 40 år på nacken. Våga styra förbi det. Köp något som är både skrivet och utgivet … 2017? Helt galet, jag vet, men det kan vara värt det. 

Ett barn kan till exempel känna igen sig i både ämnen, tempo, dialog och mobilanvändning. Boken kan vara skriven av en blivande C S Lewis. Du kan bli en early adopter! Om 40 år kanske ditt barn står i en bokhandel och stryker ömt över en nyutgåva av ”Pärlfiskaren” och det är helt på grund av din våghalsighet i dag. Lockande, eller hur? Så släpp Narnia nu. Jag har tio helt andra tips.


Frances Hardinge. ”Lögnernas träd”. Ålder 12+

Kom för spänningen, stanna för allt annat. ”Lögnernas träd” är en sån bok man bär med sig länge eftersom den är så maffig och bra. Här finns Darwin, religion, vetenskapshistoria, feminism, med mera. Det är 1800-tal och 14-åriga Faith tvingas flytta med sin familj till en vindpinad ö utanför den engelska kusten. Hon förstår att något allvarligt hänt men ingen vill berätta exakt vad. Hon är ju bara en flicka, så vad förstår hon? En hel del visar det sig snart. Läs och känn svindeln av hur allt var alldeles nyss, och hur det är i dag. En riktig pärla. 


Sarah Sheppard. ”Upptäckare och äventyrare”. Ålder 4+

Nördigt, roligt, smart, häpnadsväckande, klurigt, lärorikt. Man kan ta till många adjektiv om Sarah Sheppards böcker. De är såna man gärna återvänder till flera gånger, och varje gång hittar man något nytt. Väntad och oväntad fakta, spännande anekdoter, kluriga bilder. Hjärnan och världen växer medan man läser. 


Martin Jern. ”Spökjägare” (del 1) och ”Vänner att dö för” (del 2). Ålder 10+

Spänning för mellanåldern är inte direkt en bristvara i dagens utgivning, men Martin Jern lyckas lyfta genren. Holly och hennes lillebror flyttar till sin faster på obestämd tid när deras pappa blir sjuk. Fastern bor en liten håla, och de känner henne inte alls. Klassisk inledning, men lägg till Jerns sinne för dialog och karaktärer plus känsla för skräck, och det blir något extra. Man fnissar, myser och skräms ihjäl. Holly tror inte på spöken, men får motvilligt inse att det är något farligt på gång i Vilaholm. Läs del ett och två nu och invänta avslutande trean senare i vår. 

Cath Crowley. ”Ord i djupaste blått”. Ålder 13+

Rachel är hemligt förälskad i sin bästa kompis Henry. Hans familj har ett antikvariat och kvällen innan hon ska flytta från stan lägger hon ett kärleksbrev i hans favoritbok. Sen väntar hon på svar. Det kommer inget. Henry hör aldrig av sig. Tre år senare återvänder Rachel motvilligt med en stor sorg i bagaget. Hennes bror har drunknat. Allt i hennes liv är förändrat. Eller? Denna känslosamma, vackra och stora berättelse är helt perfekt för läsnördiga 13-14-åringar (samt för alla betydligt äldre läsnördar). 


Elin Ek. ”Strålkastare, tack!” Ålder 10+

Önskas en smart och rolig bok? Varsågod, ”Athena!” Serien om henne är snart uppe i fyra delar, och det tackar vi för. Hon är feministisk, pk, lite jobbig ibland, men alltid engagerande och inspirerande. Framförallt är hon en riktig doer. I grunden är det klimatet som ska räddas, men just i den här delen är det luciashowen på skolan som svävar i fara. Athena och hennes kompisar rycker ut. Mycket roligt, skarpt och välskrivet av Elin ”Ta ingen skit” Ek. 

Karin Erlandsson. ”Pärlfiskaren”. Ålder 10+

”Pärlfiskaren” är första delen av fyra i serien ”Legenden om ögonstenen”. Huvudperson är flickan Miranda, den bästa dykaren och pärlfiskaren i riket. Hon vet att hon kan dyka efter den mest mytomspunna pärlan, ögonstenen, och att det kan förändra hela hennes liv om hon får upp den. 

Det här är ett stort äventyr med skatter, sorger, faror, vänner, fiender och hemligheter. Karin Erlandsson nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för varje del i serien, och det förstår man. En modern klassiker.


Emi Guner (text) Loka Kanarp (bild) ”Nina börjar skolan”. Ålder 5+

Nina-serien har blivit en omläsar-favorit för många. Här är det äntligen dags för skolstart. Nina har längtat som en tok, och nu händer det: förskoleklass! Hon får en egen bänk, nya kompisar, en fröken och hela rubbet. 

Emi Gunér skriver drama så att alla kan känna igen sig. Det är relationer, kompisar, familj och prick alla känslor mellan lycka och sorg man går igenom en helt vanlig vecka i livet. Fint och lyhört. Än så länge finns fem delar i serien, och ”Nina börjar skolan” är den andra. 

Pija Lindenbaum. ”Vi måste till jobbet”. Ålder 3+

Pija Lindenbaums”Vi måste till jobbet” handlar om tre barn som snabbt och säkert förflyttar sig mellan olika jobb på sjukhuset, snabbköpet och skogen. En akut operation? Inga problem. Skalpell, tack. 

I vanlig Lindenbaum-stil är detta en oslagbar kombination av humor och allvar, och alla (alla!) kan hitta något eller någon att relatera till.

Bjørn Rørvik (text) och Gry Moursund (bild). Bockarna Bruse på badhuset.  Översättning Pija Lindenbaum. Ålder 3+ 

En gammal och en modern klassiker? Jo, det får man nog kalla bockarna Bruse nu. I den här bearbetningen av den klassiska sagan är bockarna sugna på att bada. Det skulle kunna vara frid och fröjd och lek hela dagen om inte trollet hade fått samma idé. Han håller på och förstöra allt. Så jobbigt. Och så roligt! 

Den här norska boken är översatt till svenska av Pija Lindenbaum, och det är ett synnerligen bra översättarval. Hennes ironiska, lite avmätta stil passar bockarna perfekt. 


Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=79573&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.