Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handbok om överlevnad berättad på ljugarbänken

Foto: Illustration Linda Bondestam.
Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG

Bilderboken ”Om du möter en björn” är nominerad till Augustpriset.

Gunilla Brodrej läser en ovanlig bilderbok om ett möte i skogen.

RECENSION. Det finns bilderböcker om precis allt. Borsta tänderna, tvätta händerna, gå till förskolan, gå till affären, få ett syskon, få en hund . Men, jag kan ha missat, inte sedan ”Mors lilla Olle” har jag stött på en bilderbok om ett björnmöte.

”Välkommen” står det på skylten i kanten av naturreservatet. På skylten - en karta och ett kryss där du är och en beskrivning av vilka djur som bor i skogen, med silhuett-bild och latinska namnet. Scouten läser: Lepus timidus (skogshare), Bubo bubo (berguv) och – Ursidae (björn) och så vidare. Där står den lilla scouten och på randen till sin äventyrliga inventering av faunan.

Och Augustnominerade ”Om du möter en björn” av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam har nåt visst. Det är nåt med tonen, den småleende, och samtidigt varnande. Som att sitta på ljugarbänken. Istället för skolbänken.

För när vår scout ”lär sig” hur man ska hantera ett björnmöte är det snarare än rådgivning en vandring in i den känslan, förbi skylten och in i det okända, med hjälp av Linda Bondestams bjussiga bilder som sträcker sig ut över hela boksidorna. Bor man i den del av Sverige där ett björnmöte faktiskt är en realitet så går man ändå knappast in i skogen med matsäck och ränsel som ensamt barn även om möjligheten finns. Eller? Jag vet inte. Men jag tänker mig den här boken i händerna på en urban hipsterförälder som inte har vett eller behov av att undvika björnar.

...vår lille scout spelar död för att få björnen att vända tillbaka in i djupa skogen.

Handfasta råd finnes. Som att ge björnen allt man har i händerna, gå lugnt baklänges, undvika att skrika. Men framför allt är det här en humoristisk bilderbok med skogsgröna och himmelsrosa boksidor som breder ut sig över uppslagen och omsluter läsaren. Mot slutet ökar dramatiken när vår lille scout spelar död för att få björnen att vända tillbaka in i djupa skogen. Då fyller först björnen och sedan scouten varsitt helt uppslag i bilderbokens svar på jump scare. 

Men, ingen fara, det här är en saga, och då ligger stadens ytterkant helt nära skogsbrynet och bussen hem väntar på parkeringsplatsen.

Bilderbok

MALIN KIVELÄ OCH MARTIN GLAZ SERUP (TEXT), LINDA BONDESTAM (ILLUSTRATION)
Om du möter en björn
Förlaget

Ålder 3-6 år


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.


Lunch med Montelius: Einár

https://embed.radioplay.io?id=98681&country_iso=se

Skolan som svek Nils Grönberg, Sebastian Staksets intervju, William Spetz kvällsbricka. Och myllret i helvetet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.