Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ber sin bror att han ska slå honom

Ulf StarkFoto: Bonnier Carlsen
Jockum NordströmFoto: KARIN MALMHAV / SVD / SCANPIX
Ur ”Ensam med min bror”.Foto: JOCKUM NORDSTRÖM
Ur ”Ensam med min bror”Foto: JOCKUM NORDSTRÖM

Ulf Starks ”Ensam med min bror” har fått nya illustrationer av Jockum Nordström.

Dan Hallemar tycker att dramatiken bleknar av det nostalgiska filtret.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Den tydligaste komponenten i Ulf Starks författarskap är tiden. Den stillastående och den snabbt framrusande. Timmar när ingenting händer, sekunder när allt förändras. Barnets tid helt enkelt, avgörande och långtråkig, samtidigt.

Hans bok ”Ensam med min bror” från 2000 har nu getts ut på nytt med illustrationer av Jockum Nordström. Det är en berättelse som är djupt förankrad i ett avlägset femtiotal, i det som Ulf Lundell besjunger i ”Som en syster”: ”Och jag och min syster lekte lekar. Som eldar i det gula gräset. Sönderbränt av femtiotalets solsken”.

Efter sommarlovet när allt är förändrat, alla är stora, barndomen är slut.

Och ”Ensam med min bror” är en variant på samma berättelse som Lundells låt. Två bröder, utelämnade till varandra på sommaren. Här för att föräldrarna drar till Utlandet (ja föräldrar drog till utlandet på somrarna förr och lämnade sina barn hemma). De driver omkring i en sommar på Möja hos några vänner till familjen med farmor och farfar i närheten, men ”alldeles för trötta för att passa oss”.

En sommar av stillhet och vuxenblivande och den slutgiltiga hemkomsten efter sommarlovet när allt är förändrat, alla är stora, barndomen är slut.

Jockum Nordströms bilder adderar mer till känslan av stillhet och detaljer – inte minst av naturen – än till det inre drama som utspelar sig i lillebrodern. Men här finns en bild där det bränner till: lillebrodern vill vara stark, har tränat magen hela sommaren, han ber sin bror slå honom, och brodern slår. Det gör ont, den gråtande lillebror sitter på en sten och storebror står intill, men ändå en bit ifrån som om han inte vet om han ska banna sin lillebror eller trösta. 

Det är en berättelse om en vilja att kroppen ska bli stark, om en flicka och att ana kärleken och fantastiska små stilla scener i ett vindstilla landskap där nästan inget händer: ”Efter maten satt vi på berget och tittade på vattnet”.

Det soliga lätt nostalgiska filtret, lägger sig lite i vägen för det som händer i barnen. Scenografin placerar läsaren på en plats där berättelsen – det livsavgörande – bleknar. 

Bilderbok

ULF STARK (TEXT) JOCKUM NORDSTRÖM (ILLUSTRATION)

Ensam med min bror

Bonnier Carlsen

Ålder 6+

Dan Hallemar är kritiker på Expressen Kultur. Han driver också podcasten Staden.