Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guds sändebud har kommit till betongen

Per Nilsson.
Foto: Lena Ehring / Rabén & Sjögren
Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG

I Per Nilssons ”Allt ska bli bra” möter vi Eli, ett ensamkommande barn som visar sig ha magiska egenskaper.

Joel Halldorf hålls på helspänn av en historia som kombinerar svensk barnboksrealism med Kristuslegender.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Kom ihåg att visa gästfrihet, skriver Hebréerbrevets författare, för det har hänt att de som gjort det har haft änglar på besök utan att veta om det. Troligen tänker hen på berättelsen om när tre okända män gästar Abraham och bjuds på en festmåltid, komplett med slaktad spädkalv. Och det var för väl, för det visade sig sen att de tre var Guds sändebud. 

Eller till och med mer än så. I en av verserna benämns de med det hebreiska gudsnamnet. Det är inte alltid lätt att skilja på Gud och hans sändebud. 

Det gäller också den mystiske Eli, som har en huvudroll i Per Nilssons nya bok ”Allt ska bli bra”. Han dyker upp en dag på skolan och Pi dras genast till honom. Själv går Pi igenom en turbulent tid. Föräldrarna ska skilja sig, de gamla vännerna känns främmande och livet som han känt det vänds upp och ner. Klassisk svensk barnboks-socialrealism, med andra ord – men Eli representerar något annorlunda.

Han säger inte mycket, men när han talar så tröstar det. Och mest av allt talar han med de utsatta: Ettorna på skolan, sin funktionshindrade bror och den plågade Pi. Men alla verkar tycka om honom, till och med de farliga. När Pi hotas av några äldre elever berättar han att han är Elis vän, och då lämnar de honom i fred: ”Det var hans namn. Det var som ett hemligt lösenord, eller som ett skydd.” 

Namnen är viktiga i den här boken. Eli är inte vilket namn som helst, utan betyder ”upphöjd” eller ”min Gud”. Men också Pi har ett ovanligt namn. Talet 3.14 och sedan hur många decimaler som helst. Pi-talet är oändligt, och som Pi själv konstaterar: ”Ingen kan hela mitt namn.” Förutom Eli, för detta är ju en av Guds egenskaper: Gud vet våra namn och vad de betyder – till och med de namn som vi ännu inte upptäckt själva. 

Den magi som finns utströdd bland betongen får berättelsen att skimra.

Relationen till Eli väcker något hos Pi. En omhändertagande ömhet, men också dans och kreativitet. Han upptäcker saker som han bär inom sig och med tiden hjälper det honom att bygga upp en ny tillvaro, efter att den gamla har havererat.  

Detta är en förtjusande bok där svensk barnboksrealism möter Selma Lagerlöfs Kristuslegender. Berättandet är rakt och enkelt. En del känns välbekant men den magi som finns utströdd bland betongen får berättelsen att skimra. Jag läser på helspänn, nyfiken på vad som ska hända när Guds sändebud rör sig i en vanlig svensk skola.

Och det som till sist sker borde inte överraska. Det börjar gå rykten om Eli och myndigheterna griper in. En sådan kärlek kan inte gå ostraffad genom världen. Han hör till de ensamkommande och låses in på ett HVB-hem, ty det fanns inte plats för honom i samhället. 

”Allt ska bli bra” ger oss också ett annat perspektiv på de ensamkommande än det vi vanligen möter i debatten. Där dominerar problem och risker, och frågorna handlar om hur vi ska kunna kontrollera eller bli av med dessa personer. Nilssons perspektiv ligger närmare Hebréerbrevets uppfordran: ”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det.”


PER NILSSON

Allt ska bli bra

9–12 år

Rabén & Sjögren, 170 s.


Joel Halldorf är författare, teolog och medarbetare på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=85303&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.