Sara Bergmark Elfgren har skrivit och Karl Johnsson illustrerat "Vei". Foto: GABRIEL LILJEVALLSara Bergmark Elfgren har skrivit och Karl Johnsson illustrerat "Vei". Foto: GABRIEL LILJEVALL
Sara Bergmark Elfgren har skrivit och Karl Johnsson illustrerat "Vei". Foto: GABRIEL LILJEVALL
Ur "Vei, bok 1". Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGOUr "Vei, bok 1". Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGO
Ur "Vei, bok 1". Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGO
Ur "Vei", bok 1. Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGOUr "Vei", bok 1. Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGO
Ur "Vei", bok 1. Illustration Karl Johnsson. Foto: KARTAGO

Gudomligt gladiatorspel med feministiska förtecken

Publicerad

Sara Bergmark Elfgren och karl Johnsson visar upp en värld där det går att vara en kvinnlig fighter.

Vei är en ”ran”, en gladiator utsedd att kämpa för jättarna i Jotunheim mot de fulspelande asagudarnas slagskämpar. Hon är den sexuellt dominanta över sin mänsklige vikingaälskare. Och hennes äventyr bland fornnordiska gudar, av ”Cirkeln”-författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson, är det perfekta alternativet för de som sträcktittar på HBO:s ”Game of thrones” men tröttnat på tv-seriens oförmåga att hantera kvinnlig nakenhet utan att tapetsera den med manlig heteroblick.  

 

LÄS MER – Hanna Höglund om sista delen av "Cirkeln"-trilogin.

 

Serieboken ”Vei” gör aldrig sådana misstag: Den befriar sin Midgårdsmytologi från alla inrökta nationalromantiska pålagor. En blond vikingaprins kan vara en tönt, en ung, mörkhårig kvinna från ett land långt borta en hjältinna. 

Det är jättarna och deras undersåtar som står i centrum, inte asarna. Och mans-krigarrollen blottläggs i hela sin snedvridna konstruktion. Dessutom är den sjukt spännande.

 

Sara Bergmark Elfgren återvänder till Katniss

Man hade heller inte väntat sig mindre av Sara Bergmark Elfgren som gång på gång återvänder till de här Katniss Everdeen-kvinnorna, de mer eller mindre ofrivilliga fightertjejerna som kämpar för att hitta sin plats i världen men måste slåss för att inte bli brickor i ett guda-, eller – som i ”Cirkeln” - häxpolitiskt spel. 

Det som är befriande med Veis värld av intrigerande jättar och trassliga mänskliga relationer är att det faktiskt samtidigt går bra att vara kvinna i den. Och vara stark, osäker, arg, lycklig, kåt. När den verkliga världen inte levererar på den punkten blir litteratur som ”Vei” en frizon. 

Och när Karl Johnssons bildkonst broderar ut talspråket, berättar egna historier där gudarnas ursprung tecknas i närmast hieroglyfisk stil rullar man ut mattan för en egen mytologisk bakgrundsstory som lovar ännu mer. 

”Vei - bok 2” kommer nästa år. Jag vet inte hur jag ska kunna vänta så länge.

Serieroman

Sara Bergmark Elfgren (text) Karl Johnsson (bild)

Vei - bok 1

Kartago

Unga vuxna

Hanna Höglund är medarbetare på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag