Gudomligt gladiatorspel med feministiska förtecken

Sara Bergmark Elfgren har skrivit och Karl Johnsson illustrerat "Vei".
Foto: GABRIEL LILJEVALL
Ur "Vei, bok 1". Illustration Karl Johnsson.
Foto: KARTAGO
Ur "Vei", bok 1. Illustration Karl Johnsson.
Foto: KARTAGO

Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson visar upp en värld där det går att vara en kvinnlig fighter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vei är en ”ran”, en gladiator utsedd att kämpa för jättarna i Jotunheim mot de fulspelande asagudarnas slagskämpar. Hon är den sexuellt dominanta över sin mänsklige vikingaälskare. Och hennes äventyr bland fornnordiska gudar, av ”Cirkeln”-författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson, är det perfekta alternativet för de som sträcktittar på HBO:s ”Game of thrones” men tröttnat på tv-seriens oförmåga att hantera kvinnlig nakenhet utan att tapetsera den med manlig heteroblick.  


LÄS MER – Hanna Höglund om sista delen av "Cirkeln"-trilogin.


Serieboken ”Vei” gör aldrig sådana misstag: Den befriar sin Midgårdsmytologi från alla inrökta nationalromantiska pålagor. En blond vikingaprins kan vara en tönt, en ung, mörkhårig kvinna från ett land långt borta en hjältinna. 

Det är jättarna och deras undersåtar som står i centrum, inte asarna. Och mans-krigarrollen blottläggs i hela sin snedvridna konstruktion. Dessutom är den sjukt spännande.


Sara Bergmark Elfgren återvänder till Katniss


Man hade heller inte väntat sig mindre av Sara Bergmark Elfgren som gång på gång återvänder till de här Katniss Everdeen-kvinnorna, de mer eller mindre ofrivilliga fightertjejerna som kämpar för att hitta sin plats i världen men måste slåss för att inte bli brickor i ett guda-, eller – som i ”Cirkeln” - häxpolitiskt spel. 

Det som är befriande med Veis värld av intrigerande jättar och trassliga mänskliga relationer är att det faktiskt samtidigt går bra att vara kvinna i den. Och vara stark, osäker, arg, lycklig, kåt. När den verkliga världen inte levererar på den punkten blir litteratur som ”Vei” en frizon. 

Och när Karl Johnssons bildkonst broderar ut talspråket, berättar egna historier där gudarnas ursprung tecknas i närmast hieroglyfisk stil rullar man ut mattan för en egen mytologisk bakgrundsstory som lovar ännu mer. 

”Vei - bok 2” kommer nästa år. Jag vet inte hur jag ska kunna vänta så länge.

Serieroman

Sara Bergmark Elfgren (text) Karl Johnsson (bild)

Vei - bok 1

Kartago

Unga vuxna

Hanna Höglund är medarbetare på Expressens kultursida.