Ola Johansson och Katarina Krogh på Teater Pero. Foto: Jonas JörnebergOla Johansson och Katarina Krogh på Teater Pero. Foto: Jonas Jörneberg
Ola Johansson och Katarina Krogh på Teater Pero. Foto: Jonas Jörneberg
Katarina Krogh. Foto: Jonas JörnebergKatarina Krogh. Foto: Jonas Jörneberg
Katarina Krogh. Foto: Jonas Jörneberg

Gruppterapi för små rädda kaniner

Publicerad

Margareta Sörenson ser Teater Pero i Stockholm bli ett spännande filosofiskt rum.

Ofta visar sig dörren till kaninhålet leda till filosofiska rummet. Teater Pero knackar på i klassisk sagomark, där små djur, tänkbar middag för någon större, flyr till sin håla. Och, sagolikt nog, håller ihop och hjälper varandra. 

Teater Peros konstnärliga ledare Peter Engkvist har utgått från boken "Räven i den kolsvarta natten" av Alison Green och Deborah Allwright och diskuterar rädsla med de minsta. Även tvååringar vet mycket väl vad det är att vara rädd. Men hur rädd är det rimligt att vara? Inför vad? Mörkret i sig, eller den okände som knackar på dörren? Hur kan man veta att det som är obekant också är farligt? 

 

LÄS MER – Maria Edström: Brorsan är kung har blivit autentisk radioteater 

Katarina Krogh spelar med hela kroppen

Som så ofta hos Pero bjuds teater som är både mimisk och musikalisk, och som använder projektioner, skuggspel och föremål eller enkla dockor, allt i litet format. Katarina Krogh som spelar kanin, anka, mus, lamm och räv knycklar brunt omslagspapper till knöligt skissade figurer som hon animerar med sina händer, medan hon spelar resten av dem med kroppen.  Vid sin sida har hon Ola Johansson med en kontrabas som blir verkets ljudcentral, inspelad musik kompletterar. 

Nog finns det plats för alla. Nästa gäst är en räv, men bara en liten unge som letar efter mamma. Och när rävungens mamma till slut knackar på, visar det sig att hon bara vill krama sin egen unge, samtidigt som hon gärna sluter hela det rädda gänget i sin famn. 

En fruktad rävmamma

Teatern vill inte loda i ämnet biologi och alla rävars överlevnadsmöjlighet, utan just i filosofi och etik. Inte ens en fruktad rävmamma ska dömas på förhand. 

Ingmar Bergman klottrade små djävlar när han bekämpade sina dämoner. Att låta rädslan få form, skepnad och ängsligt darrande öron är samma sak, fast för de små. 

 

Teater

Räven i den kolsvarta natten

Regi Peter Engkvist

Musik Ola Johansson

Teater Pero, Stockholm

Ålder 2,5 + 

 

Av Margareta Sörenson

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag