Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Godnattstund i den svenska sommaren

Ur ”Alla ska sova”
Foto: Illustration Marit Törnqvist
Ur ”Alla ska sova”
Foto: Illustration Marit Törnqvist.
Foto: Rabén och Sjögren

Georg Riedels musik gifter sig med Marit Törnqvists bilder.

Gunilla Brodrej tipsar om en stämningsfull stund med en bok och en låt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Har du sett Ronja, hör jag ett barn fråga ett annat på fyrans buss. Har ni hört sångerna, tänker jag. Hon är en hel värld, Astrid Lindgren. Dagens barn har kanske inte ens sett böckerna. Så nog finns det en poäng med förlagets återvinning när hennes vaggvisa ”Alla ska sova” (från sagorna om Bullerbyn) blir en egen bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist. En alldeles lagom godnattsaga, med pyttelite text på varje uppslag med akvareller som utgår från ett hus på den småländska sommarskymningen. Ungefär ett sånt som vi föreställer oss i Astrid Lindgrens land.

I detta röda hus med vita knutar ligger ett barn i sin säng, omgiven av nerbäddade mjukdjur. Älgen, grisen, gåsen och alla de andra. Alla ordentligt omstoppade och nattade. ”Nu lilla humla, nu ska du sova”.

Daggen stiger nästan upp ur Marit Törnqvists bilder.

Familjens svarta katt blir utsläppt och läsaren kan få syn på den på uppslag efter uppslag där den gör sin vandring i sommarnatten. ”Sova ska också vareviga katt”. Men inte riktigt än, tydligen. Över hagar där kossor, kalvar, lamm och grisar sover vandrar den. Genom skogar och ängar går den och daggen stiger nästan upp ur Marit Törnqvists bilder. Färgskalan går i guld, ockra, lindblomsgrönt och azurblått.

Så om jag hade ett litet sömnlöst barn i knät. Då skulle jag ta den här bilderboken av Marit Törnqvist och samtidigt spela upp den bästa inspelningen av visan jag vet. 

Det är Lisa Nilsson, Nina Ramsby, Plura, Freddie Wadling och några till som sjunger så stämningsfullt och stilla till Georg Riedels mysiga jazzackompanjemang. Denna en av hans många genialiska melodier som lägger sig så rätt i munnen på dem som sjunger dem. Enkla, därför så svåra att uppfinna. (Sången finns med på skivan som heter ”Barn på nytt”, som också finns på Spotify.) 

Under tiden sången spelas ska jag och barnet långsamt bläddra fram i boken, jag kan hjälpa till att vända blad på rätt ställe. Kanske kommer jag sjunga med. Säkert kommer jag ha svårt att inte börja gråta. För att man genom den här bilderboken får kontakt med den lilla människan som en gång var jag, hade en katt och en säng och lite svårt att sova. Och sommaren tog aldrig slut.

BILDERBOK

ASTRID LINDGREN

Illustration Marit Törnqvist

Alla ska sova

Rabén och Sjögren

Ålder 2+

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.