Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fri lucköppning om barnen får välja

Foto: PHOTO: © SNEZANA VUCETIC BOHM, 2016

Det är omöjligt att inte öppna alla luckor i Emma Virkes kalendersaga.

Julkalender-fundamentalisten måste ge sig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Lilla S gör det enda rätta: öppnar alla luckorna! Det mest förbjudna. Vi läser raskt från pärm till pärm, och små flinka fingrar öppnar de finurligt dolda luckorna. Alla. Själv adventskalender-fundamentalist sväljer jag, men hänger på. 

Därmed slår Julia, och lilla S, nog spiken i kistan för adventskalendern som kalender med "Julias jul"!. Möjligen också som evenemang. Sedan 1934 har rikslikaren för adventskalendrar, Barnens Adventskalender, givits ut målad av Aina Stenberg-Masolle på uppdrag av scouterna. Utan glitter, utan godispaket för varje dag, eller småpresenter i paket. Glada barn i folkdräkt och dugliga tomtar förbereder julen, i luckorna möter en leksaksboll, en lucia. Förebilden var tysk, och först så småningom följde radio och tv med kalendrar som inte står på egna julben, utan följer program i luckformat. 

Ur "Julias jul".Foto: Illustration Emma Virke.

Decemberhimlen är vackert djupblå i Emma Virkes bilder på stadiga kartongsidor. Folk kollar julskyltning i ett modernt Sverige med blandad befolkning. Julias mamma har inte tid med julen för hon jobbar. Men i lucka 23 står hon ändå finklädd i dörren till sitt arbetsrum, och inslagna paket skymtar bakom henne. 

I lucka tre spanar en liten tomte oroligt in i vardagsrummet. Kommer det att bli någon jul hemma hos Julia? Klart att denna "julkalendersaga" på rim måste läsas i ett svep, inklusive lucköppning. Budskapet är ett fridsamt försvar för lite jul men, tack, i måttlig dos. Saffransbullarna från Boris Bageri (lucka nr sex) hamnar i skogen hos renen Rudolf, och den städse kringflygande julängeln blåser släckningsvatten på ett hus där julens ljus gått över styr.

Lucia badar 

Den stränga väntans strategi inför julafton med en lucka om dagen (inte glutta!) har kanske gått ur tiden. Lucia tar ett värmande bad på sista uppslaget där vi är framme vid julafton. Ängeln jammar på sin trumpet, pappa tittar upp från sin tidning. Med möda stänger vi luckorna och boksidorna och trycker till. Igen, säger lilla S. 

 

Bilderbok

Emma Virke

Julias jul

Lilla Piratförlaget 

Ålder 3+

 

Margareta Sörenson är medarbetare på Expressens kultursida.