Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För många luckor förstör spänningen

Niklas Leavy.
Foto: Cato Lein / Natur & Kultur
Johanna Lindbäck.
Foto: STEFAN TELL / LILLA PIRATFÖRLAGET

Niklas Leavys första roman för unga kretsar kring ett hemlighetsfullt familjegods.

Johanna Lindbäck frustreras av en lovande men ofärdig spänningsroman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. För några år sen kom Niklas Leavys debut för vuxna, spänningsromanen ”Nattviol” och nu är han aktuell med ”Vargöga”, riktad till mellanåldern. 

Simon och hans storebror Jonathan anländer till ön och familjegodset Vargöga en sen vinterkväll. Ön ligger mitt i Vänern och Simon har inte ens har känt till den förrän han kliver i land. Senaste året har hans familj slagits itu. Jonathan är rullstolsburen efter en olycka, mamman är frånvarande, och pappan har tydligen varit på ön ett tag innan brorsorna återförenas med honom. 

På Vargöga finns skrämmande färjekarlar, ödehus man inte får gå till, och en massa hemligheter. Å andra sidan finns också den söta, snälla grannen Elvira. 

Redan från första sidan är det mycket på gång här, men dessvärre tycker jag helhetsintrycket blir rörigt och svajigt. 

Simon är tolv, men ena stunden känns han som en barnslig 8-åring, och nästa som en mogen 25-åring i sina analyser om livet. Berättelsen gasar och bromsar om vartannat. Det blir lite som att jag läser andra delen i en serie i stället för första. Information som jag borde ha, eller som författaren väntar med att presentera, fast det sen visar sig att alla inblandade vetat om det hela tiden förstärker det intrycket. Om Simon till exempel visste var mamman befann sig, hur kunde han inte tänka på det förrän efter halva boken? Det är ju inte logiskt? 

När man skriver spänning ska man inte presentera allt på en gång, det ingår i genren att vi läsare får klura och pussla. Men i fallet med ”Vargöga” tycker jag det blir för mycket pusslande, och på fel sätt. Det är mer frustrerande än spännande. Jag lämnas med för många luckor eller otillfredsställande svar. 

Den här boken hade behövt en redigeringsvända till. Jag saknar den avslutande finishen där allt löst är fixat och hoptajtat. Just nu är den liksom lovande, men känns inte helt genomarbetad och färdig. 


KAPITELBOK

NIKLAS LEAVY

Vargöga

Ålder 9-12 

Natur & Kultur, 179 s.


Johanna Lindbäck är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Fula tjejer”. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83771&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.