Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem meter bildkonst att uppleva på golvet

Åsa Lind och Emma Virke.
Foto: STEFAN TELL
Ida Björs.
Foto: Alex Pacheco.
Foto: STEFAN TELL

En Augustnominerad utviksbok och en finurlig räknesaga.

Margareta Sörenson kryper på golvet och lär sig nya blommor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Recension. Boken som är ett spännande föremål blir ofta en alldeles särskild läsupplevelse. En leporello, en utviksbok à la dragspel, är härlig, men det fina med ”Kom dagen kom natten” är att den också är ädlaste bilderbokskonst. Först läser man som i en vanlig, liten bok och vänder (dubbla) blad, men i slutet inbjuds läsaren att bläddra tillbaka åt andra hållet. Där är det natt, och den sista sommardagen övergår i drömmar om nästa sommar, när simmandets ädla konst, kanske, har erövrats. Och därvid har läsaren lyckligen erövrat nästan fem meter bildkonst att begrunda – golvläge rekommenderas. 

Emma Virke duschar sensommarsolens dröjande strålar över den första halvans bilder, och vandrar åter genom drömska fantasier i dunkelblått, vattengrönt och, så småningom, smörgul morgonsol tillbaka hos morfar i sommarhuset. Åsa Linds text har i all sin knapphet en säker tonträff för barnets undran, vemod och väntan. Och hur gränslöst hittepå kan fästa trollsländevingar på barnets kropp, få det att lyfta och landa i en framtida verklighet. 

I ”Tio små blommor” står Emma Virke för texten och Ida Björs för bilderna till den enkla men finurliga räknesagan. Tio blommor i vasen, och en efter en försvinner de. Små lyssningsläsare kan fylla i rimmen så att man samtidigt får räkna. Dessutom kan man lära sig namnen på tio blommor. Krollilja – vem visste det?

Björs målar tjocka mättade färger och små fina ansikten på blommorna i bästa Beskow-anda. Bestörta miner när en hungrig ko nalkas: Åtta små blommor stod i en vas. En blev lunch åt kossan Mu. Och sen så var de bara …sju! När det är färdigräknat och vasen är tom, så kröns ramsan av ett litet drama. Katten kommer och därmed vas i kras och mera Beskow-klassicism, ganska rafflande innan limtuben kommer fram.

Detta är fridfulla böcker för barn och vuxna som vill varva ner. Böcker som andas lugnt och är balsam för öga och tanke. Konstrunda, skoj, allvar, känslighet: all högläsningens nöd och lust. 


Bilderböcker

ÅSA LIND (TEXT) OCH EMMA VIRKE (ILLUSTRATION)

Kom dagen kom natten

Ida Björs (illustration) och Emma Virke (text) 

Tio små blommor

Lilla Piratförlaget

Ålder 3+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75743&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.