Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fasan när ditt badande barn kommer bort

Foto: Rabén & Sjögren
Barbro Lindgren.Foto: Thron Ullberg / Rabén & Sjögren
Sven Olov Karlsson.Foto: OLLE SPORRONG

Det ohyggliga kan hända när ett barn badar utan ständig uppsikt. 

Sven Olov Karlsson läser en berättelse som fixerar existensen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vad du än gör, kom inte bort, säger alla föräldrar till sina barn. ”Hajbarnet” är författaren Barbro Lindgrens och illustratören Charlotte Ramels senaste samarbete, och kopplar ett livräddargrepp på detta stora balansnummer i relationen till barnen. För ändå, man måste ju våga släppa taget. Att göra någon till en osjälvständig individ är en björntjänst.

I alla fall, i ett helt litet hav, vad vuxna skulle kalla insjö eller göl, lever hajmamman och lilla hajbarnet. Hon vill förstås ha honom nära. Medan han tycker allting är så roligt och är nyfiken på världen. Han simmar gärna i väg hur snabbt som helst, lite aningslös inför sådant som att andra fiskar i regel aktar sig – hajar är ju farliga.

Alla figurer har glimten i ögat, om än inte alltid en snäll .

Så händer det. Hajbarnet drar i väg, hittar nya lekkamrater, och har plötsligt kommit bort. Det blir sent, mörknar, blir ensamt. Hjälp!

Det är en enkel berättelse, rätt på livskärnan, som för det mesta hos Barbro Lindgren. Ur det lilla havet utvinner Charlotte Ramels muntra och drömska akvareller ett rikt och varierat menageri av vattenliv. Alla figurer har glimten i ögat, om än inte alltid en snäll sådan – i vassen lurar gäddan, till exempel.

Boken ger små läsare chansen att under ordnade former bekanta sig med det oundvikliga fenomenet att komma bort och gudskelov hittas igen.

Det sägs att antalet drunkningar har ökat i sommar.

”Hajbarnet” får mig förstås att tänka på alla gånger mina barn kommit bort här och där. Får mig också att tänka på sjöar och hav. Var vi än badar känner jag en ständig ilning i ryggraden – i vattnet får de bara inte komma bort. 

Jag vill inte, men kan inte hjälpa att läsa de hemska nyheterna om barn som drunknar. Det händer vid badplatser eller i simhallar, i hemmapooler, nära bryggor och land. Det sägs att antalet drunkningar har ökat i sommar. Att det kan vara en följd av hemmasemestrandet som följt av coronapandemin. ”Hajbarnet” talar sålunda också till oss vuxna, vi som måste minnas vårt ansvar.

BILDERBOK

BARBRO LINDGREN (text) och CHARLOTTE RAMEL (ill.) 

Hajbarnet

Rabén & Sjögren, 30 s.

Ålder 3+ 

Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressen Kultur. Hans senaste bok är Årsboken.