Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får man dejta tjejen som föräldrarna hatar?

David Yoon.Foto: Pressbild. / Bonnier Carlsen.
”Planeten Frank”.
Linda Skugge.

Det sägs att kärleken är blind, men ännu finns det föräldrar som vill detaljstyra sina barns relationer. 

Linda Skugge fängslas av David Yoons angelägna kärleksroman. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vad är värst, att dejta en tjej föräldrarna hatar eller att dejta en tjej föräldrarna älskar? Att bli utfryst eller detaljstyrd?

Den frågan ställer sig Frank i ”Planeten Frank”. Eller Frank Li som är hans amerikanska sju bokstäver långa namn. Sju är ett lyckonummer i USA. Hans koreanska nio bokstäver långa namn är Sung-Min Li. Nio är ett lyckonummer i Korea.

Vad händer när man hela tiden slits itu? Mellan de till USA invandrade föräldrarnas inte längre applicerbara utopi om Korea och ett USA där vit är normen, och när föräldrarna knappt kan engelska och man själv inte kan koreanska. Frank beskriver ett limbotillstånd där man förväntas plugga stenhårt för att bli bäst och sedan komma in på landets främsta college och där man på fullaste allvar förskjuts av de rasistiska föräldrarna om man blir kär i någon med fel hudfärg. Vilket hände hans syster som blev kär i en svart man.

Det är som att limma ihop två skrovliga stenar för att använda Franks egen beskrivning av hans och pappans anslutningspunkter. Där tonåringarna känner sig som djurparkspandor som ska paras och där de föräldrarnas oförmåga att visa ömhet inför sina barn till och med har ett ord på koreanska: jeong. Barnen får jeong, men inte mer.

Med dessa premisser lyckas David Yoon snickra ihop en snillrik bladvändare där två koeranska tonåringar börjar fejkdejta för att kunna träffa dem de är kära i. Trots att man så klart direkt fattar att de kommer att bli ihop men att det ändå är fel, enligt de stränga föräldrarna, lyckas David Yoon att hålla kvar ens uppmärksamhet till slutet tack vare det enkla men sympatiska vi vill alla bara älska den vi älskar.

Bortsett från det något överlastade och svulstiga, lite upprepande språket (”flugtrion dansar squaredance ovanför mig”, ”hon luktar som en tupplur i solen”, ”hon luktar som solnedgång och mysk och glass”) som översättaren Carina Jansson på ett strålande sätt stångats med sätt är ”Planeten Frank” angelägen och oavbrutet spännande.

ROMAN

DAVID YOON

Planeten Frank

Översättning Carina Jansson

Bonnier Carlsen, 383 s.

Linda Skugge är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Tankar för natten”.  

I tv-spelaren visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Karolina Ramqvist samtalar med Daniel Sjölin om livet, nya romanen och skrivarskam.