Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjeföreställningen som får barnen att gå ner i brygga

Ensemblen i ”Bloom”.
Foto: Nadja Sjöström
Ur ”Bloom”. Ben Collis och Elisabeth Künkele.
Foto: Mats Bäcker.
Sofia Mendez.
Foto: Mats Bäcker,

Vänligt, vigt och volter högt i taket i Cirkus Cirkörs nya turnéföreställning.

Margareta Sörenson ser unga cirkusartister slå ut i full ”Bloom”.

RECENSION. Vad ska hon göra? Varför byter hon skor? Vår minsta säger rakt ut och med klar stämma på Södra teatern vad vi alla tänker. Ty publikens uppmärksamhet är på max: vad blir det nu, hur ska de få ihop det här, och nej, hjälp, det här kan ju inte gå! Men det är just vad det gör, och det med glans.

Cirkuskonstens mest grundläggande drag av utmaning, mod, skicklighet och ett lite lurigt förhållningssätt till publiken har noggrannt tagits tillvara i Cirkus Cirkörs ”Bloom”.  Det är en produktion som skapats för fem yngre cirkusartister, varav fyra nybakade från en klass vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Enkelhet, naturlighet, samarbete och lust präglar denna uppsättning, skräddarsydd för turnéer och scener med klassiska mått och högt till tågvinden. Blommor, vanliga kläder, klassisk musik, mänsklig svett och ett sammansvetsat gäng skänker mildhet och trygghet. Trilla du, jag tar emot. 

”Bloom” är som ett löftesrikt svar på hårklyverierna om cirkus fortfarande kan vara ”ny”, teatral, lyrisk och konstnärligt spännande. Det finns anledning att vara bekymrad över utvecklingen från den fantastifulla nycirkusens blomstrande framfart till en alltmer enveten betoning på dess ”discipliner”, själva cirkuskonsterna i teknisk mening. 

Ett löftesrikt svar på hårklyverierna om cirkus fortfarande kan vara ”ny”, teatral, lyrisk och konstnärligt spännande.

”Bloom” visar att det finns tulipanarosor, och här slår de ut. Inte ett uns av ”Häpp!” och  paljetter, ingenting berättas men ändå växer ett blommigt kollage fram om samarbetets lycka, om individens rymliga utrymme i en tillåtande grupp. Om hur härligt det är att låta sin egen kropp, helt anspråkslöst, bara bli trappa för en kollega. 

Ben Collis vänliga kraft, Felix Greifs lek med machostilen, Philomène Perrenouds osannolika balansakter, Sofia Mendez vackra, liksom tankfulla dans i hängande rep, Elisabeth Künkeles elasticitet – det är så vackert sammanflätat, så självklart sammanhängande att något annat här i livet än höga saltomortaler verkar otänkbart. När man nu kan.

Väl hemma går barnen ner i brygga och det blir dans i köket. Bara en sån sak. 


Cirkus

Bloom

Koncept, scenografi och ljuddesign Julien Auger

Regi, koncept, scenografi och kostymdesign Sade Kamppila 

Ljusdesign Carlos Ferrer 

Cirkus Cirkör, Södra teatern i Stockholm och turné

Familjeföreställning från 4 år

Margareta är kritiker på Expressen Kultur. Hon driver även Nya scenbloggen.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.