RECENSION. Vad ska hon göra? Varför byter hon skor? Vår minsta säger rakt ut och med klar stämma på Södra teatern vad vi alla tänker. Ty publikens uppmärksamhet är på max: vad blir det nu, hur ska de få ihop det här, och nej, hjälp, det här kan ju inte gå! Men det är just vad det gör, och det med glans.
Cirkuskonstens mest grundläggande drag av utmaning, mod, skicklighet och ett lite lurigt förhållningssätt till publiken har noggrannt tagits tillvara i Cirkus Cirkörs ”Bloom”. Det är en produktion som skapats för fem yngre cirkusartister, varav fyra nybakade från en klass vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Enkelhet, naturlighet, samarbete och lust präglar denna uppsättning, skräddarsydd för turnéer och scener med klassiska mått och högt till tågvinden. Blommor, vanliga kläder, klassisk musik, mänsklig svett och ett sammansvetsat gäng skänker mildhet och trygghet. Trilla du, jag tar emot.
”Bloom” är som ett löftesrikt svar på hårklyverierna om cirkus fortfarande kan vara ”ny”, teatral, lyrisk och konstnärligt spännande. Det finns anledning att vara bekymrad över utvecklingen från den fantastifulla nycirkusens blomstrande framfart till en alltmer enveten betoning på dess ”discipliner”, själva cirkuskonsterna i teknisk mening.
Ett löftesrikt svar på hårklyverierna om cirkus fortfarande kan vara ”ny”, teatral, lyrisk och konstnärligt spännande.
”Bloom” visar att det finns tulipanarosor, och här slår de ut. Inte ett uns av ”Häpp!” och paljetter, ingenting berättas men ändå växer ett blommigt kollage fram om samarbetets lycka, om individens rymliga utrymme i en tillåtande grupp. Om hur härligt det är att låta sin egen kropp, helt anspråkslöst, bara bli trappa för en kollega.
Ben Collis vänliga kraft, Felix Greifs lek med machostilen, Philomène Perrenouds osannolika balansakter, Sofia Mendez vackra, liksom tankfulla dans i hängande rep, Elisabeth Künkeles elasticitet – det är så vackert sammanflätat, så självklart sammanhängande att något annat här i livet än höga saltomortaler verkar otänkbart. När man nu kan.
Väl hemma går barnen ner i brygga och det blir dans i köket. Bara en sån sak.
Cirkus
Bloom
Koncept, scenografi och ljuddesign Julien Auger
Regi, koncept, scenografi och kostymdesign Sade Kamppila
Ljusdesign Carlos Ferrer
Cirkus Cirkör, Södra teatern i Stockholm och turné
Familjeföreställning från 4 år
Margareta är kritiker på Expressen Kultur. Hon driver även Nya scenbloggen.