Enda sättet att bli skonad är en mental skoluniform

Jenny Jägerfeld.
Foto: Raben & Sjögren
Martina Montelius.
Foto: Niklas Hellgren

Jenny Jägerfelds nya roman handlar om att överleva klassrummets konformism.

Martina Montelius läser hennes roliga, rörande och spännande berättelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. De flesta av Jenny Jägerfelds böcker riktar sig till den kanske mest svårtillfredsställda av läsargrupper: barn mellan 9 och 12 år. Förr i världen kallade man de åren för ”bokslukaråldern” – men det var innan barn blev en kundgrupp på en konkurrensutsatt marknad. 

Många av dagens barnboksförfattare påminner om de övertaggade kalvarna i ”Tjuren Ferdinand” i sina försök att överträffa varandra med krumsprång och fnissiga pubertetsreferenser för att vinna barnahjärtan. En praktik som lätt får barnahjärnor att slå bakut. Barn faller sällan för vare sig smicker eller nervösa ansatser att vara hipp och ball. Men Jägerfeld väljer en annan väg. Hon skriver i lugn och ro, med utsökt balans mellan humor, vardag och katastrof, ur ett perspektiv hämtad från helt vanliga barns hjärnor. 

För helt vanlig förblir man ju, även om man är född i fel kropp, som Måns i ”Brorsan är kung!”, eller om man som Sasha i ”Comedy queen” har en mamma som tagit sitt liv. När vuxna ger sig på att skriva om stora känslor blir det lätt pinsamt, i synnerhet om man ska få alltsammans uppläst för sig av en förälder – men Jägerfeld håller sentimentaliteten stången och låter sina romangestalter vara tänkande och mångskiktade individer som inte definieras av sina livsöden. 

När vuxna ger sig på att skriva om stora känslor blir det lätt pinsamt.

I nya ”Mitt storslagna liv” har 12-årige Sigge, hans mamma och två halvsystrar flyttat från storstaden till Skärblacka, en liten ort bland alla andra små orter. De bor hos Sigges mormor Charlotte, som är en mormor av modernt snitt. Hon gör ingen skillnad på barn och vuxna, utan behandlar Sigge som en kompis, till viss förtret för mamman, som försöker vara en normal och god mor. Sigge själv drivs av beslutsamhet att förändra sitt liv. I sin förra skola var han persona non grata, troligen för att hans personlighet inte gick att trycka in i den påfallande konformism som brukar råda i en skolklass. Att det alltid är den som har fel utseende eller är för blyg som mobbas är en myt. 

Jenny Jägerfeld
Foto: Hugo Thambert / Rabén & Sjögren

Man kan lika gärna bli kölhalad för sin rolighet, sin intelligens eller sina intressen. Det är som om man måste ikläda sig en mental skoluniform för att vara säker på att bli skonad, och Sigge vet inte vad som är bak och fram på en sådan uniform. Han är bara sig själv. Men det ska det bli ändring på, beslutar han. Under loppet av ett sommarlov ska han omstarta sig själv, rensa bort alla de konstigheter som hans mamma kallar för att vara ”en unik människa” och bli fullkomligt normal. När terminen startar i den nya skolan ska han vara en prototyp av idén om en skolpojke, och därmed bli omåttligt populär. Frågan är bara hur det ska gå till. Hur gör man om hela sig själv?

Under loppet av ett sommarlov ska han omstarta sig själv.

Projektet blir så komplicerat och växlingsrikt att boken faktiskt blir en äventyrsroman. När varje handling syftar till att radera de egna preferenserna och beteendemönstren blir livet snabbt invecklat, och det kan råka bli så att man tillgriper en trädgårdstomte när överjaget tittar bort för en sekund. Och ett sådant litet felsteg kan sätta i gång gravt problematiska händelsekedjor. 

Jenny Jägerfeld blir stadigt säkrare i sitt skrivande. I ”Mitt storslagna liv” vrider hon upp komedireglaget några snäpp och rockar loss med birollerna, utan att tappa kontakten med sin protagonist. Sigges envetna försök att bli en tråkigare människa är både rörande och skrattstänkt spännande. 

Roman

JENNY JÄGERFELD

Mitt storslagna liv

Rabén & Sjögren, 328 s.

Ålder 9-12 år


Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressen Kultur. Hennes senaste bok är Avlivningskliniken Tusenskönan.