Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En vacker dröm om ett annat liv

Ur ”Sju barnbarn och en valp (och två dvärghamstrar)”
Foto: BILD: Johanna Kristiansson
Ur ”Sju barnbarn och en valp (och två dvärghamstrar)”
Foto: BILD: Johanna Kristiansson

Postumt utkommer Ulf Nilssons ”Sju barnbarn och en valp” illustrerad av Johanna Kristiansson.

Hanna Höglund tar farväl av den store författaren men förnimmer en fortsättning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ulf Nilsson är författaren jag alltid trodde skulle finnas. När man som läsare född på 1980-talet fötts upp med lysande högläsningsböcker som ”Lilla Syster Kanin”, ”Älskade lilla gris” och ”Den fräcka kråkan” - som alla hintar om den onda, bråda döden - ja, då blir det lätt så.

Men nu är hans sista bok här och jag har redan kramat den både hej och farväl: ”Sju barnbarn och en valp (och två dvärghamstrar)”. 

Eller är det den sista? 

Om du inte läst den, gör det!

När ”Ett fall med ett brak” – den avslutande Nilsson-boken om kommissarie Gordon och Paddy – släpptes tidigt i höstas var det med känslan av litterärt testamente. Här introduceras riktiga troll som ny art i smådjursskogen. Stor oro utbryter bland de infödda djuren men boken utvecklas till en utopisk skildring av ett samhälle i miniatyr där främlingsfientlighet förbyts i förbrödrande kakbak. Om du inte läst den, gör det!

”Sju barnbarn och en valp” är en betydligt lättsammare historia. Efter Gordon och Paddy blir man först lite förvånad. 

Här har vi en kaotisk men lycklig skildring av morföräldrar som barnvaktar sina sju galna barnbarn och deras djur, går på lekland utan munskydd och inte håller några som helst avstånd till varandra. En vacker dröm om ett annat liv efter pandemins, tredje, fjärde, femte våg. 

Kanske är det också just vad det är. Och i det finns en oro. Morfadern, i boken hobbyförfattare, blir trött och yr och måste vila sig hela tiden. I Johanna Kristianssons bilder är han inte olik herr Nilsson själv. Är han sjuk? Kommer han klara sig? Det kommer han väl? Ack! 

Det som gör att det känns som att det kanske ändå inte slutar här är berättelserna i berättelsen. Morfaderns egna otursförföljda projekt ”Staden Jönköpings äldsta historia” och den fiktiva grissagan ”Nuff och Nöff på skattjakt”. Det är som om en del av Ulf Nilsson fortfarande fanns kvar, att böckerna fortsätter komma. 

Den här 80-talisten, marinerad i Nilssons löften om liv, död och återuppståndelse från dag ett, hoppas så på det. 


Bilderbok

ULF NILSSON (TEXT) OCH JOHANNA KRISTIANSSON (BILD) 

Sju barnbarn och en valp (och två dvärghamstrar)

Lilla Piratförlaget

Ålder: 6+


Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur.Lunch med Montelius: ”Förgå sig i natten”

https://embed.radioplay.io?id=101010&country_iso=se

Om Martina Montelius medverkan i dokumentären ”Prize of silence” och om priset för att såga Frostenson på Expressens kultursida 1998.