Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En feelgood för tonåringar som rymmer nästan allt

Foto: Mike Booth / Natur & Kultur
Wibke Brueggemann.Foto: Natur & Kultur
Foto: Stefan Tell

Död, sex, sorg, skola, stress och vänskap tar plats i ”Lycka är för losers”.

Johanna Lindbäck läser en roman som försöker innehålla allt. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Hur många sidor ska man ge en bok innan man ger upp? Fem, femtio, ännu fler? I fallet ”Lycka är för losers” hoppas jag att svaret är av det generösa slaget. Den är värd ansträngningen, men det tar ett tag innan man fattar det. Ett ganska bra tag, faktiskt, och jag skyller det på den lättlästa stilen. 

Wibke Brueggemann ger huvudpersonen Phoebe röst genom korta dagsboksanteckningar. De är väldigt nutida och snackiga. Trots att det egentligen borde vara lätt att läsa, blir den stilen ett hinder. Den känns kort och hackig. Ger ett ytligt intryck. Berättelsen kommer aldrig i gång. Den verkar till råga på allt rätt klyschig. Phoebe är besviken på sin bästa kompis Polly som har blivit kär i en kille och därmed dumpat Phoebe. 

Mitt ytliga första intryck bleknar

En historia vi har hört tusen gånger förut, och inte känns den särskilt unikt berättad här. Helt ärligt tänker jag länge att Brueggemann har sneglat på Gregs och Nikkis dagböcker och försökt åstadkomma liknande fast för snäppet äldre läsare. Greg och Nikki är riktade till tweens, Lycka är för losers till tonåringar. 

Men någonstans kring sidan hundra (generöst var det), börjar jag svänga. Phoebe, stilen och allt annat växer. Jag blir engagerad i alla handlingstrådar. De är många, och kan låta som en provkarta över allt som är värt att fördjupa sig i. Död, sorg, familj, handikapp, livslögner, kärlek, djur, välgörenhet, skola, stress, sex, vänskap, religion. Med mera. Så mycket innehåll i denna bok! Paradoxalt nog funkar det, och mitt ytliga första intryck bleknar. När jag når sista sidan är jag riktigt förtjust. 

Slutet är väl lite utdraget också

”Lycka är för losers” är en mysig och härlig feelgood om ett gäng helt vanliga, ovanliga, kantiga och fina människor som kommer samman i en välgörenhetsbutik i London. Man får skratta och gråta med dem bara man har lite tålamod i starten. Håll ut i hundra sidor så går de resterande 434 av bara farten. Okej, slutet är väl lite utdraget också, men det passerar. 

En bonus, Amanda ”Ett system så magnifikt att det bländar” Svensson har översatt, och hon förvaltar Phoebes röst väldigt väl. 

UNGDOMSBOK

WIBKE BRUEGGEMAN

Lycka är för losers, 

Översättning Amanda Svensson

Natur & Kultur, 533 s.

Ålder 12+

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.