Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En bok att sluka med fasa och förtjusning

Philip Pullman: "The book of dust".

Äntligen är fantasyförfattaren Philip Pullman tillbaka med en ny berättelse.

Amanda Svensson upptäcker en bok att sluka med fasa och förtjusning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Philip Pullmans böcker i ”Den mörka materien”-sviten tillhör de riktigt stora verken i den moderna barn- och ungdomslitteraturen. Den storslagna äventyrsberättelsen om två barn från parallella världar som tillsammans kämpar mot ondskans vuxna ansikte är nära besläktad med andra brittiska fantasyklassiker, som "Alice i underlandet", "Sagan om ringen" och böckerna om Narnia. Och samtidigt, förstås, helt väsensskild – för där Lewis Carroll, Tolkien och C S Lewis skrev i en djupt kristen tradition är Pullmans främsta filosofiska drivkraft en närmast rabiat ateism och en djup misstro mot kyrkan som institution. ”Den mörka materien” är något så djärvt som en intellektuellt utmanande, mer än tusen sidor lång radikalhumanistisk vaccinationskur för barn i alla åldrar.


LÄS MER – Amanda Svensson om "Alice i underlandet" 


Nästan 20 år efter att Pullman avslutade ”Den mörka materien” återvänder han nu till samma värld med en ny triologi, ”The book of dust”, vars första del ”La belle sauvage” precis utkommit på engelska. 

Hans antiauktoritära credo har om möjligt blivit ännu starkare i denna bok, som utspelar sig tio år före äventyren i ”Den mörka materien” och förutom religion och vetenskap också berör frågor kring ekologi och ekosystemets bräcklighet. Lyra Belacqua, den egensinniga flickan som är huvudperson i ”Den mörka materien”, är ännu bara en bebis. Att Pullman är skeptisk till kristendomen hindrar inte att han lånar friskt från kristendomens rika bank av bilder och berättelser: Kring bebisen Lyra finns en närmast messiansk profetia, och många mäktiga krafter vill henne illa. 

Kristna fundamentalister

Lyra är när berättelsen börjar tillfälligt under beskydd av en nunneorden, men när en översvämning av bibliska proportioner sveper över England faller ansvaret för hennes säkerhet på en vanlig pojke, Malcolm, som till vardags hjälper sina föräldrar att driva ett värdshus. Tillsammans med köksflickan Alice försöker han föra Lyra till hennes far, den mäktige Lord Asriel, i en kanot med namnet La belle sauvage. 

Det blir en vild färd, för förutom naturens krafter måste de också akta sig för såväl kristna fundamentalister som en galen vetenskapsman med pedofila böjelser. 

Gör ingen besviken

”La belle sauvage” torde inte göra någon Pullmanfantast besviken, varken stor eller liten. Pullmans styrka som berättare är att lyckas förena livets storslagna äventyr, dess inslag av evigt mysterium, med dess smutsigare sidor. 

I ”La belle sauvage” finns det plats för älvor, häxor, spöken och magiska instrument, men också för självstympande galningar, maktfullkomliga barnhemsföreståndare och kallblodiga mördare. Insvept i en lätt och luftig prosa – kryddad med en rejäl dos svordomar, vilket ställt till en del uppståndelse i det ibland märkligt puritanska Storbritannien – är det en berättelse att sluka med fasa och förtjusning. 


Roman

Philip Pullman

The book of dust volume 1: La belle sauvage

David Fickling Books/Penguin

546 s.

Boken om stoft: Lyras färd utkommer på svenska i mars 2018 i översättning av Helena Ridelberg. 


LÄS MER – Amanda Svensson hyllar Maja Säfströms bok om urtidsdjur 


Amanda Svensson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Allt det där jag sa till dig var sant"

Läs fler texter av Amanda Svensson här.