Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En barnbok som är helt riktad – till barn

Anna-Clara och Thomas Tidholm. Foto: Pressbild
Martina Montelius Foto: FOAD BAGHLANIAN

Martina Montelius läser en ny bok av Thomas och Anna-Clara Tidholm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BARNBOK. Thomas och Anna-Clara Tidholms "Vägen till Mormorsvägen" får mig att tänka på de första böcker jag stavade mig igenom när jag lärde mig läsa. Det var gamla sagoböcker vars tunna, sköra sidor luktade gott, och varje saga bar en lärdom inom sig. Huvudpersonen var alltid på väg någonstans, och mötte hinder på vägen. Den som gjorde rätt blev belönad. Ofta fanns en ond syster med, som fuskade och var elak, och som straffades därefter. 

Den här boken är en modern variant av en sådan saga. En liten resa, som vanligt utsökt tecknad, mot tryggast tänkbara hamn. Inga straff förstås, men många lärospån. En liten flicka är, likt Rödluvan, på väg för att hälsa på sin sjuka mormor. Men hur tar man sig från busshållplatsen till rätt adress? 

En gubbe med hund ger omständliga instruktioner, och flickan följer vägar med namn som Snabbmatsgatan, där de vanliga familjerna bor, och Krusidullgatan, där de fina familjerna bor (men deras barn verkar inte ha lika roligt som de vanliga), och en lite skrämmande park på väg mot Skumraskbacken, där två ensamma barn är ute alldeles för sent, med bara chips på fickan. Därifrån kommer hon hela vägen in i de fattigaste delarna av staden, där människor får klara sig bäst de kan. Ja, det är en promenad genom vårt samhälle flickan går. 

Kryllat av markörer

Paret Tidholm är nästan de enda som skriver barnböcker helt riktade till barn i Sverige just nu. Med det menar jag att de kan berätta om vad som helst, även sådant som på ytan mest rör vuxna, utan att någonsin flacka med blicken i vuxna mottagares riktning. En annan bok på samma tema skulle ha kryllat av markörer som mest korresponderar med barnens föräldrar. Här finns inget sådant. 

Hela världen ryms i den lilla flickans ögon, och allt är föremål för hennes, och bara hennes, reaktioner. På något outgrundligt sätt lyckas texten förändra de vuxnas sätt att tala en nanometer så att jag hör dem med ett barns öron. Detta har jag bevittnat i otaliga andra Tidholm-böcker. Som vuxen blir jag barn igen av att insupa dem. Därigenom förnyas också minnet av hur det kan kännas att vara ett litet barn. Tidholm-böckerna är sin egen unika konstform. 

Produktiva konstnärer

Just den här boken når inte samma svindlande verkshöjd som till exempel mästerverket "Resan till Ugri-La-Brek", eller de många små stjärnfallen till bilderböcker för de allra minsta. Här och där får jag en känsla av hastverk; att man har arbetat en aning på rutin. 

Det är fortfarande en fin bok, och alla produktiva konstnärer släpper av nödvändighet mellanverk som inte riktigt lever upp till de största triumferna. Men bokens många viktiga ämnen hade ändå förtjänat en sista finputsning före resan till tryckeriet. 

 

BIDERBOK

Thomas och Anna-Clara Tidholm

Vägen till Mormorsvägen

Alfabeta förlag, 34 s

 

 

Martina Montelius är författare, dramatiker och teaterdirektör samt medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste verk är ljudromanen "Stackars Birger". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!