Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning av de motstridiga känslorna

Barbro Lindgren och Emma Abåge har skapat boken "Knuttes hus". Foto: Sofia Bengtsson.
Stina Wirsén har skapat en ny bok om Vem. Foto: Stefan Tell.

Inga ämnen är för stora för Stina Wirsén och Barbro Lindgren.

Isa Andersson läser två nya böcker för riktigt små barn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBÖCKER. Livet är en konflikthärd. Som vuxna förväntas vi vara i stånd att hantera det. Gå försiktigt på minfältet utan att det briserar. Jämka. Ge och ta. Anpassa oss. Som barn gör vi oftast precis tvärtom. Kastar oss in i skottsalvorna. Vägrar. Strejkar. Bråkar. Där, i smärtpunkten, i grälen och i de många motstridiga känslornas land, är Stina Wirsén drottning, och hennes vem-böcker en sval, mjukgörande salva för alla bråkiga, brokiga, stora och små. Inga ämnen tycks för stora för att rymmas inom vem-seriens oansenliga pärmar, där känslomässiga himlastormar ges fripass och spelrum via ett utlevande gäng rufsiga, tufsiga och kulörta djur.  

Lilla hund hetsäter

I ”Vem stör” får vi bekanta oss med bonusfamiljens väl och ve. I centrum står Lilla hund, tecknad som en krullig härva av hår, där pennstrecken snirklar utanför alla konturer. När Lilla hunds pappa presenterar sin flickvän Nallegrisen, en harmoniskt rosa blobb med blå spetsiga stövlar, rubbas Lilla hunds hela värld. Lilla hund låser in sig på toaletten och hetsäter bullarna Nallegrisen tagit med, och tycker att den nya flickvännen ska försvinna snabbare än vetebrödet. Men som så ofta i Wirsén-land, lyckas huvudpersonerna skipa fred, med kompromissens hjälp, och med oinskränkt acceptans för känslolivets hela färgskala. Stukade, stärkta och glada virvlar tuschfigurerna vidare tillsammans genom livets (och kollektivets) falluckor och luftgropar.

Adbåges humoristiska illustrationer

I Barbro Lindgrens ”Knuttes hus” får vi möta Knutte, som också har svårt att finna sig tillrätta i sin hemmiljö. Här är det ingen ny familjemedlem som stör, utan hans tjatiga mamma. Så till den grad att han flyttar hemifrån, till ett eget hus. Men inte ens där får han vara i fred, plötsligt kommer det en gris, en häst och en hel lång rad vilda djur som vill flytta in. 

Emma Adbåges varma, humoristiska illustrationer är rika på detaljer och utgör små berättelser i sig. De rödmosiga småsyskonen, den falukorvsliknande grisen och det bredkäftade lejonet är bara några av guldkornen som förhöjer den i övrigt så minimalistiska berättelsen.

 

LÄS MER – Martina Montelius: Stina Wirsén kan vara bäst i landet på skräck

 

Knuttes flytt utmynnar till slut i insikten att hemma nog ändå är bäst, och han återvänder strax till mammas belamrade kök och tjat. Ett klassiskt dramatiskt motiv – hjälten ger sig ut i världen enkom för att inse värdet av vad hen har där hemma. Och som i Wirséns trassliga lilla relationsdrama är slutsatsen att en viss jämkning och anpassning till gruppen nog är livets lott, och därmed blir också slutet gott. I alla fall i bilderboken.   

 

Bilderböcker

Stina Wirsén

Vem stör?

Bonnier Carlsen

Ålder 2-6 år

 

Barbro Lindgren (text)

Emma Adbåge (bild)

Knuttes hus

Ålder 3-6 år

Rabén & Sjögren

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.