Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döttrarnas relation är den starkaste jag har bevittnat

Foto: IT-LIT
Gro Dahle i sin ateljé.Foto: Geir Dokken / IT-LIT
Martina MonteliusFoto: Niklas Hellgren

En av Nordens främsta barnboksförfattare har skrivit dikter för vuxna om systerskap.

Martina Montelius önskar att hon hade haft en syster själv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. När min yngsta dotter är riktigt ledsen finns det bara en person som på riktigt kan trösta henne, och det är inte jag. Det är hennes fyra år äldre syster. Sedan första dagen i lillasysters liv har det där bandet funnits mellan dem. Den absoluta tryggheten i varandra. Den ordlösa förståelsen och de starka känslorna. Är den ena otrygg kan den andra inte sova. När den ena skrattar rycks den andra med, oavsett humör. Jag tror att deras är den starkaste relation jag bevittnat. 

Gro Dahles diktberättelse ”Syster” handlar om just systerskap. Dahle är sedan länge etablerad som en av Nordens främsta barnboksförfattare, med titlar som ”Akvarium”, ”Mammas hår” och ”Den arge” bakom sig – böcker som, med illustrationer av Svein Nyhus, öppnar dörrar in i svåra tillstånd och känslor med en intuition för barns inre liv och fantasi som når rent Astrid Lindgrensk nivå. 

”Syster” är något nytt – dikter för vuxna. Här får Dahles språk bli personligt på det vuxna sättet, och känslorna bli ännu ett steg farligare. När jag öppnar den är jag rädd att den inte ska hålla måttet. Det hade jag inte behövt vara. 

Människan som talar är ett ensambarn, en flicka. Hon börjar drömma om en syster – ”Det krävs minst två för att bära en mor”. Verkligen. Som enda barn kan man lätt få ett särskilt ansvar, de gånger familjen vibrerar, när ångesten expanderar innanför treglasfönstren, när det är föräldrarna som vaknar av mardrömmar. Då är barnet ensamstående med dem. Då hade hon behövt en annan liten kropp bredvid sin, ett annat rusande litet hjärta. För tänk om de försvinner på riktigt? Tänk om de dör? Då är man alldeles ensam. 

Som enda barn kan man lätt få ett särskilt ansvar.

Diktjaget drömmer fram sin syster, hatar henne som syskon hatar varandra, och älskar henne lika starkt. Tillsammans reser de genom en drömsk parallellvärld, ibland en mörk: ”Och jag känner hur valarna drar förbi/väldigt nära, /hör dem i djupet bakom det vi säger, mellan oss,/ för att sedan dyka upp/på andra sidan”. Det outsagda som gigantiska, stumma undervattensdjur. Ingen tvekan råder. Gro Dahle är en poet att skrämmas och lugnas av. En syster i den onda natten. 

DIKTSAMLING

GRO DAHLE

Syster

Översättning Stewe Claeson

It-Lit, 150s.

Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Avlivningskliniken Tusenskönan”. 

Lyssna på podcasten Lunch med Montelius. 

Lunch med Montelius 150 avsnitt - Live

De har koll på vad som händer i kulisserna i Kultursverige. Sedan våren 2014 har Martina Montelius och Gunilla Brodrej spelat in sin podcast över en vinlunch på stan. Ibland har de besökt anrika etablissemang som Cadierbaren och Tennstopet, medan andra avsnitt har spelats in i skogen eller på en offentlig toalett. Den 23 januari 2019 firade de sitt 150:e avsnitt framför en livepublik på Teater Brunnsgatan 4 – och för Expressen TV:s tittare.