Detta är barnkultur i absolut toppklass

Anna Höglund
Foto: STEFAN TELL
Gunnar Lundkvist.
Foto: Gabriel Liljevall
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Karin Olsson läser en lysande bilderbok av Anna Höglund och Gunnar Lundkvist.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Bra bilderböcker och god poesi har mycket gemensamt: vartenda onödigt ord och pennstreck är bortsuddat. Bara det mest meningsfulla – det som säger något om att vara människa – har fått stå kvar.

Precis så är det med berättelserna om Igelkotten och Mullvaden. De fyra böckerna av Anna Höglund och Gunnar Lundkvist, som gavs ut på slutet av 1990-talet, kommer nu i en samlingsutgåva med ett litet förord av Barbro Lindgren: "Igelkotten och Mullvaden är väl som folk är mest, fast bättre", skriver hon.

Igelkotten är en pigg, påhittig och lite gränslös tjej. Mullvaden är tvärtom en sävlig typ, som mansplainar och gillar att samla på saker. Trots sina skillnader tycker de om varandra. "Igelkotten är ändå rätt rolig", tänker Mullvaden när ilskan efter en kaotisk fotbollsmatch har lagt sig. 


LÄS MER - Karin Olsson: Skuggspel om teaterns magi

Klas Katt och Olle Ångest

Som gammalt fan till i synnerhet Gunnar Lundkvist blir läsningen av denna samlingsvolym till en högtidsstund. Klas Katt och Olle Ångest från hans serieböcker för vuxna är ganska deppiga, men den omisskännliga melankolin och underfundiga humorn har han, tillsammans med Anna Höglund, lyckats ta med sig in i barnböckerna.

Berättelserna kastar sig mellan det förhöjda och det prosaiska: från månskenet som förändrar hela världen till busschauffören som "kräks som en kvast". Mellan raderna och bilderna skrattar jag inombords eller känner vemod. Samtidigt som min son uppskattar de skenbart enkla historierna om en städning och en söndagsutflykt, där något går på tok men slutar lyckligt.


Lundkvist och Höglund

Detta är barnkultur i absolut toppklass. Ett slags poesi för både ungar och vuxna. Jag är så glad att det finns människor som Lundkvist och Höglund, känsligare och mer begåvade än de flesta. "Den stora boken om Mullvaden och Igelkotten" är en bok om att leva tillsammans, i all sin enkelhet. Detta måste bli årets julklapp till alla små barn och deras föräldrar.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


BILDERBOK

Anna Höglund och Gunnar Lundkvist

Den stora boken om Igelkotten och Mullvaden

Lilla Piratförlaget, 3+