Anna Höglund Foto: STEFAN TELLAnna Höglund Foto: STEFAN TELL
Anna Höglund Foto: STEFAN TELL
Gunnar Lundkvist. Foto: Gabriel LiljevallGunnar Lundkvist. Foto: Gabriel Liljevall
Gunnar Lundkvist. Foto: Gabriel Liljevall
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Detta är barnkultur i absolut toppklass

Publicerad

Karin Olsson läser en lysande bilderbok av Anna Höglund och Gunnar Lundkvist.

BILDERBOK | RECENSION. Bra bilderböcker och god poesi har mycket gemensamt: vartenda onödigt ord och pennstreck är bortsuddat. Bara det mest meningsfulla – det som säger något om att vara människa – har fått stå kvar.

Precis så är det med berättelserna om Igelkotten och Mullvaden. De fyra böckerna av Anna Höglund och Gunnar Lundkvist, som gavs ut på slutet av 1990-talet, kommer nu i en samlingsutgåva med ett litet förord av Barbro Lindgren: "Igelkotten och Mullvaden är väl som folk är mest, fast bättre", skriver hon.

Igelkotten är en pigg, påhittig och lite gränslös tjej. Mullvaden är tvärtom en sävlig typ, som mansplainar och gillar att samla på saker. Trots sina skillnader tycker de om varandra. "Igelkotten är ändå rätt rolig", tänker Mullvaden när ilskan efter en kaotisk fotbollsmatch har lagt sig. 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Skuggspel om teaterns magi

Klas Katt och Olle Ångest

Som gammalt fan till i synnerhet Gunnar Lundkvist blir läsningen av denna samlingsvolym till en högtidsstund. Klas Katt och Olle Ångest från hans serieböcker för vuxna är ganska deppiga, men den omisskännliga melankolin och underfundiga humorn har han, tillsammans med Anna Höglund, lyckats ta med sig in i barnböckerna.

Berättelserna kastar sig mellan det förhöjda och det prosaiska: från månskenet som förändrar hela världen till busschauffören som "kräks som en kvast". Mellan raderna och bilderna skrattar jag inombords eller känner vemod. Samtidigt som min son uppskattar de skenbart enkla historierna om en städning och en söndagsutflykt, där något går på tok men slutar lyckligt.

 

Lundkvist och Höglund

Detta är barnkultur i absolut toppklass. Ett slags poesi för både ungar och vuxna. Jag är så glad att det finns människor som Lundkvist och Höglund, känsligare och mer begåvade än de flesta. "Den stora boken om Mullvaden och Igelkotten" är en bok om att leva tillsammans, i all sin enkelhet. Detta måste bli årets julklapp till alla små barn och deras föräldrar.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

BILDERBOK

Anna Höglund och Gunnar Lundkvist

Den stora boken om Igelkotten och Mullvaden

Lilla Piratförlaget, 3+

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag