David Wiberg.
David Wiberg.

Det våras för Linnea

Publicerad

Hanna Höglund läser och ser den svarta tulpanen Linnea.

Hur den svenska tonårstjejen mår? Jo tack, en hel del ångest, men annars bra.

I alla fall om man får tro David Wibergs roman "Daboksanteckningar från ett källarhål", baserad på hans två rosade enmansföreställningar om emotjejen Linnea. Och det ska tydligen till en vuxen man från Varanteatern för att man ska påminnas om att känsliga orkidéungdomar är vi allihop hela livet, oavsett kön och ålder!

Dagboksanteckningar från ett källarhål är nämligen en "Fucking Åmål" (både Wiberg och Lukas Moodysson gillar Broder Daniel) på kollisionskurs med Linda Skugges dagbok. Wiberg spelar själv sexton-­sjuttonåriga Linnea, olyckligt/lyckligt avståndskär med ständiga munsår, inre monolog, berättartalang och kajal. Platsen är vårvintrigt slaskig landsort där inte mycket händer på ytan. Men under den rasar en veritabel storm av existentiella frågor och relationsspel.

 

Pjäsen med samma namn som boken, som alla som kan bör gå och se när den nu återigen gästspelar på Stockholms stadsteaters fria scen, gör i monologform punktnedslag i Linneas första vårtermin på gymnasiet.

Boken är betydligt fylligare än pjäsen. Svenskläraren Fredrik har uppgraderats till drivande figur och i Linneas/Wibergs egna seriestrippar möter vi hennes fantasier, drömmar och minnen. Jag tvivlar aldrig på att Linnea besitter hur mycket potential och driv som helst, hon har bara själv inte riktigt förstått det än.

 

Jag skrev aldrig dagbok så flitigt när jag var lika gammal som Linnea även om jag försökte ibland. Men språket känner jag igen, det extrema iakttagandet av det egna jaget, de egna reaktionerna och tolkningarna av andras. Det är tonårig förnumstighet blandat med hjärtskärande sorg, galghumor och poesi.

Det viktigaste är att Linnea hela tiden är en hjältinna i all sin nakenhet, så till den grad att Wiberg i pjäsversionen till slut måste lämna henne, låta rösten sjunka till sitt naturliga läge och ta av sig peruken för att bli ännu privatare, kanske sig själv.

Jag vet inte om det är för att hon till sist klarar att flyga fri och ensam. Men i boken får vi följa hennes väg lite till och det är jag glad för - jag varken vill eller kan släppa Linnea riktigt än.

 

Fotnot. På torsdag kl 18.00 samtalar Jens Liljestrand med David Wiberg på biblioteket Plattan i Kulturhuset i Stockholm.

Hanna Höglund
Hanna Höglund
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag