Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det sägs att arga tanten äter kattungar

Foto: Kent Eng.

Simon Jannerlands debut spränger den vanliga barnboksmallen.

Martina Montelius läser en bilderbok som känns som musikteater.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. De flesta av oss har nog en arg tant i barndomens persongalleri. Eller en ilsken gubbe. Vederbörande är alltid ensam, och irriterad på minsta lilla. Som vuxna lär vi oss förhoppningsvis att tant- och gubbilskan egentligen är förtvivlan. Över att vara just ensam, och snart död. I Simon Jannerlands ”Arga tanten i vårt kvarter” lever barngänget ett lagom äventyrligt barnliv – men ibland måste de ta genvägen genom sin arga tants trädgård, och då kan man få sin slangbella avbruten, sin frisbee konfiskerad – eller ännu värre. Det sägs att arga tanten äter kattungar. Korvar gör hon i alla fall, det kan man se genom fönstret. Hon ser arg ut då också.

Det fina med den här boken är att den är uppdelad i akter, som en teaterpjäs, och mellan akterna får vi små sånger, med noter och allt. Jannerland har sprängt den vanliga barnboksmallen med tokerier och grundfärger, och ansträngt sig minutiöst med varje detalj.

https://youtu.be/5bpo6_RuHpI

Färgerna är höstens – gråt och eld, och illustrationernas uttryck rör sig i vacker balansgång mellan vardag och vilda drömperspektiv. Och den självklara slutpoängen, att tanten faktiskt heter Siv, har en historia och är en känslig själ, slarvas inte över. Bokens pappafigur, som till sist blivit arg tillbaka, får dåligt samvete, och barnen tröstar honom. 

Så blir de förment svaga, barn och tanter, hjältarna i sagan, och den omnipotenta föräldern får ta och stämma ned tonen några snäpp. Den sista sången heter ”Höstpsalm”: ”De är nog kloka, de gamla träden -/nåt tar slut, nåt börjar om/ Med tid att rotas, tid att blomstra,/ att fälla löv och dö nån gång.” 

Ja, vi hör ihop – de nya med de snart upplösta, de ensamma med dem som har någonstans att höra hemma. Här får barnen något så ovanligt som en bok med enkelt sorgsen, men försonande, klangbotten. En bok att läsa, och sjunga, om och om igen.

 

Bilderbok

SIMON JANNERLAND

Arga tanten i vårt kvarter

Musik Richard Lilja 

Bonnier Carlsen, 43 s.

 

Martina Montelius är författare, dramatiker och skribent på Expressen Kultur.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=73717&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.