Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här skulle kunna bli en magisk film"

John August.
Foto: LUKE FONTANA
Linda Skugge
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGET

Att skriva bra för film är en helt annan sak än att skriva skönlitteratur.

Linda Skugge läser John Augusts hypade debut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN | RECENSION. Jag var nyligen på en workshop på Sveriges Radios dramaavdelning och när de två mycket meriterade manusförfattarna pressades av moderatorn på att ge exempel på något som inte går att skriva för ljud sa de "blyga människor". Publikens skratt stack som nålar i en före detta patologiskt blyg person.

Sedan berättade de om annat som inte heller gör sig för ljudmediet. För många karaktärer och att smyga omkring.

Vad tråkigt att jobba med något där det bara verkar uppstå en massa problem, "skriv en bok istället!" ville jag säga, men var för blyg för att våga räcka upp handen och öppna munnen.

Manus till Burton

John August är manusförfattare och har skrivit ett flertal Tim Burton-filmer. Nu har han bytt skrå och blivit författare. En "Stranger things" för nio- till tolvåringarna, stoltserar det förlag som vann budgivningen begeistrat om Augusts bokdebut "Arlo Finch i Eldsdalen".

Ewan McGregor och hailey Anne Nelson i "Big fish".
Foto: FILMBOLAG

Men är den verkligen det? Är den i själva verket inte bara en knappt godkänd debut av en författare som egentligen är filmmanusförfattare? Han brukar briljera med manus som exempelvis "Big Fish" där historierna som pappan Ed Bloom (Ewan McGregor/Albert Finney) berättar blir lika levande och odödliga som pappan själv. Där minsta lilla nyans och tonfall fungerar perfekt i symbios med Tim Burtons regi.Jag kan tydligt se "Arlo Finch i Eldsdalen" som film framför mig, där den 12-årige pojken Arlo och hans scoutvänner utforskar den otäcka skogen som hemsöks av några som vill se honom död. Kråkslottet, den mystiske morbrodern som är taxidermist, åskklapparna. Det som i boken endast blir platt och så mycket bättre utfört av andra fantasyromanförfattare skulle kunna bli en magisk film.

Förmodligen är det inte så lätt som så många tror att växla mellan de två skråna. Han borde fortsätta med det han kan, skriva film. "Arlo Finch i Eldsdalen" blir tyvärr inte mer än en väldigt detaljerad storyline.


Roman

John Agust

Arlo Finch i Eldsdalen

Natur & Kultur

Ålder 9-12 år

Linda Skugge är kritiker och författare. Hennes senaste böcker är "45 – Morbus Addison", "Ella och Youtube-paniken" och "Flygfärdig – om när barnen lämnar boet".