Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det finns hopp också för en bortsprungen katt

Ellen Ekman fortsätter berättelsen om Idde, som den här gången hittar en vilsen katt under en buske.

Therese Bohman läser ett tryggt kattäventyr som är lätt att tycka om. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ibland känns det som att antalet bortsprungna katter i världen är oändligt. På lyktstolpar och anslagstavlor trängs ägares hjärtskärande efterlysningar, i lokala Facebookgrupper är borttappade och upphittade katter den vanligaste typen av content. Ett stort antal katter tycks ständigt befinna sig i ett slags hemmahörandets limbo.

Detta är också temat i Ellen Ekmans ”Idde och den bortsprungna katten”, en fristående fortsättning på ”Idde och Hajen”, i vilken huvudpersonen Idde efter mycket tjat lyckades övertala sin mamma om att de skulle skaffa en katt från ett katthem. 

Kattnörden Idde vet inte bara allt om katter i största allmänhet, utan har även stenkoll på alla i kvarteret. En dag upptäcker hon att det har dykt upp en ny katt under en buske. Den verkar medtagen, hungrig och frusen – antagligen har den kommit vilse. Idde och mamma annonserar utan resultat efter dess ägare, tills Idde hittar ett spår som leder dem i rätt riktning.

Ellen Ekman är mest känd för seriestrippen ”Lilla Berlin”, som går i DN, och har som barnboksillustratör tidigare samarbetet med Elin Johansson i de fina böckerna ”Veckan före barnbidraget” och ”Hemma hela sommaren”. Där de böckerna hade ett mer uttalat ärende – att berätta om familjer i ekonomisk utsatthet – får böckerna om Idde sägas vara enklare. Men gott så: De har ett nedtonat, varmt tonfall som är lätt att tycka om. 

Såväl ansikten som kroppar och katter är uttrycksfulla.

Det är även Ekmans teckningsstil, som är serietidningsmässigt detaljrik och tydlig, och där såväl ansikten som kroppar och katter är uttrycksfulla. Alla miljöer är fint skildrade: förortstorget med fruktstånd och pizzeria, lekplatsen, Ellens och mammas småstökiga lägenhet. De skänker en trivsam vardaglighet åt berättelsen, och gör den både trygg och relaterbar. 

Och så slutar det lyckligt förstås, för både människor och djur. Tack vara Idde finns det nu en bortsprungen katt mindre i världen. 


Bilderbok

ELLEN EKMAN

Idde och den bortsprungna katten

Rabén & Sjögren

Ålder 3+


Therese Bohman är författare, kritiker och konstredaktör på Expressen Kultur.