Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det blir lite tomt med tiden i Stalfelts nya bok

Pernilla Stalfelt.
Foto: KARIN ALFREDSSON / RABÉN OCH SJÖGREN

Pernilla Stalfelt har skapat fantasifulla bilderböcker om allt från bajs till hår men när hon ritar och skriver på ämnet tiden fattas fakta skriver Amanda Svensson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Pernilla Stalfelt har ägnat sitt författarskap åt ämnen som får det att snurra i huvudet på såväl barn som vuxen (kärleken, döden) och sådant som kanske mest intresserar under en begränsad, men viktig, del av livet (bajs, till exempel). Med ”Tidenboken” tar hon sig an sitt mest abstrakta ämne hittills – själva livsstoffet, det som allt till syvende och sist består av. 


LÄS MER – Amanda Svensson: Maja Säfström är urbra om urtidsdjur


”Tidenboken” är precis som Stalfelts tidigare böcker en livlig bilderbok med bjärta illustrationer och spretiga textsnuttar, en salig blandning av högt och lågt, humor och allvar, trams och en gnutta teori. Det handlar om olika typer av tid – fritid, lektid, tvättid – och om olika sätt att mäta tid – med pappas skägg, med en blomma som växer eller med en klocka. 

Den stora frågan om vad tid egentligen är behandlas förstås också, om än otillfredsställande flyktigt, liksom olika sätt att förhålla sig till tiden. 

Stalfelt ställer frågor

Stalfelts metod går ut på att ställa frågor snarare än att ge svar, vilket förstås har sina pedagogiska poänger. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att hon gör det väl lätt för sig. Självklart kan och vill barn filosofera fritt kring abstrakta frågor, men de är också vetgiriga och, precis som vuxna, mer benägna att tänka abstrakt med en konkret grund att stå på. 


LÄS MER – Aase Berg recenserar Stalfelts Livetboken 


Att påstå att man inte åldras i rymden, utan att ge tillstymmelse till en förklaring, skapar mer frustration än nyfikenhet. Och visst är det spännande att tänka sig en tidsmaskin, men är det möjligt att bygga en? Varför, varför inte? Har någon försökt? 

Vart tog Einstein vägen?

Och ursäkta en tråkmåns, men vart tog Einstein och relativitetsteorin vägen? Atomuren? Världens tidszoner? Skottår och skottsekunder? Månens betydelse för vårt sätt att räkna tid? Istället får man veta att äggulan blir grön om man kokar ägget för länge – men inte varför. 

Visst kan barn behöva hjälp med att formulera frågor, men framför allt letar de efter svar.  ”Tidenboken” är dålig på det senare – den är fräck och fartfylld, men tyvärr ganska substanslös.


BILDERBOK

Pernilla Stalfelt

Tidenboken

Rabén & Sjögren

Ålder 3-6


Amanda Svensson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.