Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är en bisarr idé att alla måste sova själva

Nathalie Ruejas Jonson.Foto: Eva Whitebrook / Rabén & Sjögren
Margareta Sörenson.Foto: OLLE SPORRONG

Att vara yngst i en familj kan bli en strid mot omgivningens förminskningar.

Margareta Sörenson läser om ett barns kamp för att sova som hon vill.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det är mjukt, murrigt och mörkt i den här bilderboken som börjar i det mest klassiska av teman: att gå och lägga sig. Det kvällas, och hur många barn och (trötta) vuxna känner inte igen sig i bilderna av den där sista febrila, vakna timmen. Allt ska göras och tålamodet dalar.

Nathalie Ruejas Jonson, som just fått det nyinstiftade Lennart Hellsingstipendiet, korsar i ”Ligg still!” två av barnbokens käraste frågeställningar: konsten att avsluta dagen och dilemmat i att vara familjens minsta. Gullebebi, stumpafia, skruttunge - Ino blir galen av förminskandet och storasyskonens beskäftiga påpekande om hennes litenhet. Med det provocerande tillägget: ”faktiskt”. Kombinationen av att mästras av syskonen och gullas av de två mammorna får Ino att härskna till, och välja ensamt majestät för att ”lägga sig själv”.

Den bisarra idén att var och en ska sova i sin egen säng

Därmed öppnas bokens andra fas: uppgörelsen med den bisarra idén att var och en ska sova i sin egen säng. I sin ensamhet upptäcker Ino hur mycket hon vill hoppa och snurra och flyttar över till familjens dubbelsäng, där resten av familjen, allt mattare, ansluter en efter en för att skapa ro.

Inklusive katten Katten. Trångt, men mysigt och stilla. Milda, skuggiga blåtoner kring fem ihopslingrade nära och kära som sover.

Familj är de som lever med barnen. Här är den ett kvinnokollektiv där de flesta har brun hy och mörkt hår. Alla är bulliga som ett Botero-sällskap, men platta som vore de klippta i papper och hela koloriten är ett äventyr i ockra, bränd orange, beigerosa, och lite, lite blekt gråblått. 

Ju mer man läser desto fler frågor

Människorna är stiliserade men i bakgrunden kryllar leksaker, badrumsgrejer och den trivsamt spräckliga Katten. På den ena mammans t-shirt står det 1919 - året då beslutet om kvinnlig rösträtt togs i Sveriges riksdag.

En hållbar bok. Ju mer man läser desto fler frågor att fundera kring. Vem är mamma till vem? Spelar det roll?  Svaret på frågorna finns i de rundade, insiktsfullt milda bilderna.

 

BILDERBOK

NATHALIE RUEJAS JONSON

Ligg still!

Rabén & Sjögren

Ålder 3+

 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.