Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den magiska hatten visar Idas alla drömmar

Fabian Göranson.
Foto: Johannes Klenell / Galago
Ur ”Den lilla häxan” av Fabian Göranson.
Foto: Fabian Göranson / Galago
Johanna Lindbäck.
Foto: STEFAN TELL / LILLA PIRATFÖRLAGET

När Ida hittar en magisk hatt ställs hennes ensamma värld på ända.
Johanna Lindbäck hyllar Fabian Göransons nya serieprojekt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det är sommar och pappa försöker locka med Ida till stranden. Hon skulle hellre vara med kompisar, men problemet är att hon inte har några. Det får bli strand med pappa och lillebror. 

”Hokus pokus: Den lilla häxan”.

På väg dit går hon och petar i buskarna för att hitta något roligt skräp. Döm om hennes förvåning när hon fiskar fram en svart häxhatt som passar perfekt. 

”Det här är för bra för att vara sant”, tänker hon efter att ha tagit på sig den, och därmed är bollen i rullning. 

Ensamhet är ett vanligt tema i barnlitteratur och kultur överlag. Det fina i Fabian Göransons seriebok ”Den lilla häxan”, den första av planerade tre i serien ”Hokus pokus”, är att han skriver och ritar om det så roligt, häftigt och snärtigt – utan att tappa djup och allvar. Samspelet mellan bild och text är perfekt i den här hybridboken; mittemellan tecknad serie och bildrik kapitelbok. 

Det är samma genre som populära ”Handbok för superhjältar”, men där den uttrycksmässigt drar åt spelvärlden så jobbar Göranson med en enklare, mer klassisk stil. Den har beskrivits som en stiliserad Tintin, och jag tycker det stämmer. Murriga, varma färger, och en massa smarta detaljer som driver handlingen framåt. 

Ur ”Den lilla häxan” av Fabian Göranson.
Foto: Fabian Göranson / GALAGO

Idas stora svårighet i livet är just detta med kompisar. Hon funkar inte så bra med andra barn, och det har alltid varit så. När hon försöker skämta tittar de bara oförstående på henne. Många berättelser för ålder 6-9 handlar om det här, men det är också vanligt att allt löser sig rätt snabbt. En snäll kompis dyker upp. Det var aldrig farligt på riktigt. Mysigt så klart, och jag förstår omsorgen, men det kan kännas lurigt för läsaren.

Göranson väljer, kanske, att luras på andra sätt i frågan om häxhatten ger sin bärare övernaturliga förmågor eller inte. Plötsligt råkar Ida trolla fram ett otroligt sandslott när hon har hatten på sig. Alla blir impade. Under första skoldagen tänker hon att skrivboken borde flyga i väg för uppgiften de håller på med är så tråkig. Hips vips blir boken en pappersfågel. Alla blir nyfikna. Klasskompisarna flockas runt henne, vill att hon ska trolla ditt och datt. Den här nya statusen känns ännu mer magisk än själva hatten. 

Jag ser verkligen fram emot fler delar om Ida.

Kan det verkligen vara sant? Jag tycker man får välja själv. Det viktiga med hatten är att den synliggör allt Ida drömmer om. Att säga rätt saker, få vara med. När hon har den på sig händer allt det, så hur ska hon någonsin kunna leva utan den nu? 

Jag ser verkligen fram emot fler delar om Ida. Fabian Göranson har byggt upp ett spännande persongalleri (fröken Borg!) och en mycket lovande konflikt. Dessutom är han riktigt rolig. Fniss och allvar, bästa kombon. GRAFISK ROMAN

FABIAN GÖRANSON

Den lilla häxan

Galago, 6–9 årAv Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Fula tjejer”.  Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79948&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.