Den första kärleken är det som förändrar allt

Ur ”Ett rum till Lisen”.
Foto: Illustratör Emma AdBåge / Rabén & Sjögren
Ur ”Ett rum till Lisen”.
Foto: Illustratör Emma AdBåge / Rabén & Sjögren
Elin Johansson är en av författarna.
Foto: Göran Segeholm / Rabén & Sjögren
Ellen Svedjeland den andra författaren.
Foto: Elin Berge / Rabén & Sjögren
Emma AdBåge har illusterat.
Foto: Richard Gustafsson / Rabén & Sjögren
Foto: STEFAN TELL / LILLA PIRATFÖRLAGET

I ”Ett rum till Lisen” hittas ingen action, magi eller spöken, utan ett vanligt barns liv.

Johanna Lindbäck får mersmak av en underbar berättelse om den första kärleken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Jag tänker på kramen på fotbollsplanen och pirret i magen och på Lisens hand som skrämmer bort storråttor hur lätt som helst. Jag tänker på att det kanske inte är sant att jag aldrig har varit kär. Jag kanske är det just nu. I Lisen.” 

Foto: Rabén & Sjögren

Naima, jaget och huvudpersonen i ”Ett rum till Lisen”, bor i en pytteliten by. Det har länge bara varit hon, hennes mamma och tant Irene där. Under sommarlovet flyttar en ny familj in. Flickan i den, Lisen, är lika gammal som Naima (som ska börja trean till hösten), och eftersom hon inte ville flytta har hon blivit lovad att få välja rum först i det nya huset. Naima kläcker idén att Lisen borde provsova alla rum. De ritar en karta över huset och provsovet börjar på vinden. Den är lite läskig, så Naima sover över för att hålla sällskap. Det blir första natten av flera, och starten på något omvälvande. 

Elin Johansson gjorde häromåret de uppskattade ”Veckan före barnbidraget” och ”Hemma hela sommaren” tillsammans med Ellen Ekman. Nu har hon skrivit ihop med Ellen Svedjeland, och Emma Adbåge står för illustrationerna. Resultatet? Ganska så underbart. 

Mycket i utgivningen för 6-9 just nu handlar om deckare, spöken eller magiska förmågor. Det är action, snabba svängar, stora händelser. I allt detta är det en frisk fläkt att få läsa om barn som bara leker hemma eller i skogen, cyklar till badet, bygger snigelhotell, inte vill hjälpa till att gräva trädgårdsland. All dramatik ligger i att leva ett helt vanligt liv, få en ny vän, och förstå hur det känns att bli kär. Jag är väldigt glad att upphovspersonerna vågar lita på att det ”lilla” ska bära, för det gör det. Som alltid när något är skickligt genomfört spelar det ingen roll hur vanligt eller litet det är. Det blir stort.  

En förälder som fräser till i en barnbok? Jag baxnar.

Jag vill också lyfta fram de vuxna i boken. Att barnkaraktärer får visa upp ett känsloregister är vanligt, men vuxna brukar vara hänvisade till tre roller: frånvarande (smart när deckargåtor ska lösas och spöken avslöjas), milda och goda likt Dalai Lama (särskilt mammorna), pinsamt klantiga och dråpliga (särskilt papporna). 

Lisens pappa är genomgående irriterad över provsovningen. När hon efter några nätter säger att det finns flera rum kvar på kartan, svarar han ”den kartan kan jag elda upp, så är det problemet ur världen”. En förälder som fräser till i en barnbok? Jag baxnar.

Adbåges illustrationer matchar den här stämningen perfekt. Det kan givetvis vara en tanke att de vuxna ska se stora ut jämfört med barnen, men jag tror att Naimas mamma har hår på benen, och hon är definitivt inte petite med perfekt kropp. Hon ser ut som folk gör mest. Tänk att det kan kännas så befriande, härligt och framför allt ovanligt? 

Jag vet inte om det blir mer om Lisen och Naima, men jag hoppas. Den här boken är så fin i all sin skenbara stillsamma enkelhet. Så mycket dramatik och skicklighet att upptäcka. 


KAPITELBOK

ELIN JOHANSSON, ELLEN SVEDJELAND

Ett rum till Lisen 

Bild: Emma Adbåge

Rabén & Sjögren

Ålder 6-9, 134 s.


Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.  Göran Greider: ”Känner främlingskap inför kultursidorna”

https://embed.radioplay.io?id=84809&country_iso=se

Göran Greider gästar Expressens mediepodd och diskuterar Skuggefejden, Wolodarskis coronahantering och Måneskins ”snortande”. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.