Den bästa barnkulturen är bra för de vuxna också

Emmma AdBåge.
Foto: RICHARD GUSTAFSSON
Lotta Olsson.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

Barn har rätt att bli ledsna och få tröst.

Margareta Sörenson läser en studie i illustrerade blickar och mästerliga rim.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Barnbokens minimalism är av eget slag. Den är litteratur med ett medvetet stilgrepp, men kombinerar, i bästa fall, stilövningen med ett pyttelitet drama ur de minstas perspektiv. Lotta Olsson är de ordknappa rimmens mästarinna och intar i bilderboken ”Ledsen” med elegant smidighet ett golvnära perspektiv, i höjd med de minsta, poetiskt starkt och emotionellt övertygande. 

Emma AdBåge skapar med en lite torr spretighet en pendang till Olssons minidikt. Och nu är det stor dramatik på gång, en alldeles vanlig dag på förskolan. ”Allt är vanligt. Allt känns bra. Inget särskilt man vill ha.” Frukosten avslutas, lugnet lägger sig, barnen pular med sitt. Bokens huvudperson är djupt försjunken i sin lek med klossar och har placerat sitt käraste leksaksdjur intill sig; en trygg observatör, kan man tänka.

Det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna.

Men då! En liten kollega kånkar i väg djuret för att bädda ner det i en docksäng. Inga onda avsikter, bara gör! Här utbryter fasan och alla vet hur förlusten känns. ”Glada munnen väck. Munnen är ett streck.”

Den dramatiska kurvan ska inte spoilas – men det är ett storslaget crescendo som väller fram över de bleka boksidorna. Rutinerade förskolepedagoger ser dock allt, låter stormen dåna för att sedan klinga av, och tar hand om tårarna. 

Skärpta små läsare kan följa det lilla leksaksdjurets enlevering och slutliga återkomst på varje bild. De glest återgivna interiörerna med sina utspridda leksaker, frukostattiraljer och personaltofflor är förhöjd rapport från en leksakshink. AdBåges studie i blickar är suverän: den lätta sucken hos en vuxen, det begynnande intresset i barngruppen, de minstas trygga belåtenhet – de är ju inte i händelsernas mitt, ännu. 

Små barns ledsenhet är lätt att vifta bort. Här tas den på noggrant allvar. Rätten att gråta, att vara upprörd, förfördelad och få stöd och tröst. Som alltid med den bästa barnkulturen: den är bra för de vuxna också. Så här är det, så här var det; lätt att glömma: ”Skönt att gråta mer. Skönt att alla ser.” 

Bilderbok

LOTTA OLSSON (TEXT) OCH EMMA ADBÅGE (BILD)

Ledsen

Rabén & Sjögren

Ålder 2+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.