Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De usla böckerna om idrott förlöjligar sporten och livet

Foto: ARGASSO FÖRLAG
Dan Hallemar.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Shutterstock.

Hur är det ställt med kvaliteten på ungdomsböcker om idrott?

Dan Hallemar läser en bok som sätter ribban lågt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag är några sidor in i en ungdomsbok om fotboll och jag måste vända bort blicken i genans. Jag har läst: ”Hela världen hade legat för hans fötter” och ”Ännu ett sensationellt skott från pojken med guldfötterna”. Boken heter ”Matchens lirare” av Dan Freedman, med blurb på omslaget från Frank Lampard: ”Gillar du fotboll är det här rätt bok för dig”.

Varför den bortvända blicken? För att boken som så många ungdomsböcker om fotboll tycks bekräfta hur dumt det är att bry sig om fotboll. Språket banalt, liksom känslorna och historierna.

Vad gör det här sättet att berätta med det som det berättar om, med fotbollen?

Som när någon ser på en och föraktar det man älskar

Det gör den löjlig, menlös, fånig, en fråga om ”drabbningar” och ”talang”. Den är skriven som om fotboll är framgång och misslyckanden, uppgång och fall men det stämmer inte. Fotboll är kunskap, är förändring, är trygghet, är mod och ansvar inbäddat i det allvar som är leken.

Jag vänder bort blicken som när någon ser på en och föraktar det man älskar. Sedan bestämmer jag mig för att det är de som har fel. Om alla böcker om livet var lika dåliga som ungdomsböcker om idrott så skulle vi på riktigt förtvivla över livets löjlighet.

Men gillar du fotboll så är det här inte rätt bok för dig, för den förstår inte fotboll – eller livet.

Det möjliga i stället för det löjliga

Tro mig, jag har levt med fotboll i 45 år. Ett par gånger har jag läst en ungdomsbok som levde upp till det jag upplevt. Den finaste svenska fotbollsboken, Åshöjdens BK av Max Lundgren, är också en av den svenska litteraturens bästa skildringar av modernitet, landsbygd och fotboll.

Här tar sig Bagarn Olsson, den gamle landslagsspelaren, an det lokala laget och kanske framför allt dess blivande målvakt som kallas Hittejoel, men får snart namnet Joel Olsson. Bagarn coachar Joel, bokens huvudpersoner. Vid ett tillfälle ser de två bröderna Engmark på när Bagarn och Joel tränar: ”Nu är han inte rädd”, säger Jorma om Joel och fortsätter: ”Han brukar ju annars va rädd för allting”.

Se där en skildring av livet – det möjliga i stället för det löjliga.

 

UNGDOMSBOK

DAN FREEDMAN

Matchens Lirare

Översätting Maria Fröberg423658

 

Argasso, 179 s.

Ålder 12+

 

Dan Hallemar är kritiker på Expressens kultursida. Han driver också podcasten Staden.

 

 

”Det är bättre att gå in med låga förväntningar”

”After utan work” är Expressen Kulturs spontana program från coronakarantänen.

I det här avsnittet samtalar Daniel Sjölin med författaren Amanda Svensson. Om bland annat fiktionens möjlighet i autofiktionens tidevarv och om att inte kunna lämna den brittiska ön där hon bor.

Förra veckan möttes Daniel Sjölin och Joel Halldorf. Se det avsnittet nedan.