Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De så kallade händelserna var en masskjutning

Mats Jonsson.Foto: Johannes Klenell
Sven Olov KarlssonFoto: YLWA YNGVESSON
Ådalen 1931.

Serietecknaren skippar rutorna i sin nya bok om Ådalen 31.

Sven Olov Karlsson ser Mats Jonsson övervinna en rädsla.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Efter lång och trogen tjänst som serietecknare romandebuterar Mats Jonsson med en kapitelbok om vänskap, skam och om massakern i Ådalen 1931. Då lydde svenska soldater order och sköt in i ett demonstrationståg av arbetare. Skotten, eller händelserna brukar det kallas. Förringande, i dag skulle vi säga masskjutning – tio träffade, fem döda, yngsta dödsoffret var bara ett flickebarn. 

Mats Jonsson tar avstamp i sin egen barndom – det elvaåriga berättarjaget tycks vara pojken Mats från hans självbiografiska serier. I barnboksväg har han tidigare bland annat gett ut ”Monstren i skogen”, om att lära sig hantera rädsla. Han berättar ofta om just rädslor. Grovt tuschade klassresenärer som spritter av nojor, komplex och kval. Total igenkänning, om ni frågar mig. Så även i ”Blod i gruset”: allt är 1980-talets orubbliga sävlighet, olåsta dörrar och förrädiska grus. 

Det som tycks som så fjärran att det knappast längre kan vara verkligt, inträffade egentligen alldeles nyss.

Ett skolprojekt startas, femteklassarna ska intervjua äldre om livet förr. Mats och udda klasskamraten Arlene börjar fråga runt. Gradvis avtäcks det djupa traumat. För inte så få av byns gamlingar var ju med den där dagen. Och inte bara de som bar plakat, utan till och med änkan efter en som bar militäruniform får berätta. Det som tycks som så fjärran att det knappast längre kan vara verkligt, inträffade egentligen alldeles nyss. Särskilt om man sitter på äldreboendet med ärret efter en kula eller minnet av att se vänner stupa.

Dramat redovisas lika medryckande och pedagogiskt som Mats Jonssons serieroman ”Nya Norrland” (2017) redde ut varför norra Sverige trots sina rika naturtillgångar bara blir fattigare. Det finns ett fåtal illustrationer, främst för att kunna orientera sig i demonstrationsdagens kaos. Men tyngdpunkten är texten, som trots patos och värme inte riktigt når seriernas vanliga verkshöjd. 

Det glimmar bara stundtals till av det tecknades magi. Det är inte konstigt. Att övergå från att skriva med bild till att skriva utan bild är nog en stor omställning. Plötsligt saknas ett uttrycksätt. Det är att tassa ut på djupare vatten, kanske att övervinna en rädsla, modigt och rätt av en skicklig, hängiven berättare.

KAPITELBOK

Mats Jonsson

Blod i gruset 

Alfabeta, 186 s.

Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressen Kultur. Hans senaste bok är ”Brandvakten”.