Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De önskar sig ett lugnt barn – får en katt i stället

Isol.Foto: SARA STRANDLUND
Margareta Sörenson.Foto: OLLE SPORRONG
Toribio.Foto: Illustration Isol.

Barn måste få vara människor, tycks Isol säga. 

Margareta Sörenson läser en bilderbok som inbjuder till eftertanke.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBOK. Bebisarna har nattöppet jämt och långt in i småbarnsåren pågår nattvandring, matkrångel och pottan får stå ensam och oförstådd i väntan på sin lilla ägare. Jobbigt för de vuxna med allt lirkande och passande, men kärt besvär.

Temat har stötts och blötts i bilderboken närmast oändligt; och så kommer Isol och lyckas ruska om hela frågeställningen. Hon ser barnet och barnets rätt att vara just sådan som barnet själv vill, och påstår – givetvis helt älskvärt – att om de här föräldrarna verkligen vill ha ett barn, så måste barnet få vara människa. 

Det utpumpade föräldraparet går till en rådgivare som förser dem med ett magiskt pulver att strö i barnets säng – och vips! Natten blir överraskande lugn, men på morgonen visar det sig att barnet blivit en katt. Som fint går på sin kattlåda, äter sin mat, slickar sig ren och sover länge på dagen. 

Bilderna är härligt , mjukt raspiga och snabba på grovt grängat papper. Pojken med det ovanliga helgonnamnet Toribio är söt som socker, föräldrarna älskar honom väldigt mycket. 

Välförtjänt pristagare

Så vad är problemet? Isol visar på nytt hur välförtjänt Alma-pristagare hon var 2013, och hur originell. Problemet är de snälla föräldrarna, som ”drömmer om den dagen när Toribio ska ändra sig, och allt bli mycket lättare.”

Ändra sig? Modigt nog påpekar Isol att denna lilla kille troligen kommer att fixa toa, maten, sömnen. Men andra frågor kommer att dyka upp - mannen och kvinnan har fått en medmänniska i huset, inte ett husdjur. En katt, dessutom?  Den gör ju ändå som den vill.

Bekännelse

Bilderböcker för små barn läses tillsammans med vuxna. Samtal uppstår, små pekfingrar far på sidorna, tankar kommer och går – Isol har skapat en möjlighet till bekännelse och eftertanke för både stor och liten. 

Vad vill ni egentligen, knasiga föräldrar? Här finns en liten Toribio, en älskad son och en person i högönsklig välmåga. Mer kan inte önskas. 

Bilderbok

Isol

Hur ska det gå för Toribio? 

Alfabeta 

Ålder 2 +

Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.