Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De har fel om David Lagercrantz böcker

David Lagercrantz
Foto: OLLE SPORRONG
Toppar listan: Martin Widmark och Helena Willis
Foto: STEFAN TELL / PRESSBILD
Mattias Fyrenius.
Foto: ALEXANDER MAHMOUD

Barn och ungdomslitteratur tas inte på allvar när medierna rapporterar.

Mattias Fyrenius reder ut vilka böcker som verkligen lånas ut mest på biblioteken.

KOMMENTAR. Grattis till en hedrande 169:e plats, David Lagercrantz!

När Sveriges författarfond härom veckan presenterade den årliga listan över de mest utlånade författarna på svenska bibliotek valde svenska medier med TT i spetsen att slå på stort med att presentera David Lagercrantz som Sveriges mest utlånade författare. Det är han inte. Inte ens nära. Han hamnar faktiskt först på plats 169 om man inte som nyhetsbyrån TT, DN et al valde att göra; att fullständigt strunta i det som är den verkliga motorn hos svenska bibliotek: barnböckerna. 

År efter år har Martin Widmark överlägset toppat listan följd av många fantastiska författare och illustratörer som Helena Willis, Helena Bross och förstås Astrid Lindgren. Dessa fyra författare stod för drygt fyra miljoner utlån under 2018. David Lagercrantz landade på 86 000.  Även om många medier var klädsamt snabba med att justera och rätta sina texter säger det ändå något om synen på barn- och ungdomslitteratur. Den tas inte på allvar. Fortfarande.

De senaste veckorna har det kommit såväl rapporter som mer eller mindre indignerade kommentarer om hur läsintresset bland barn närmast faller fritt och nu är nere på katastrofalt låga nivåer. Nivåer som kommer får stora konsekvenser för såväl individens som samhällets utveckling över tid. Sveriges bibliotek och bibliotekarier har en enormt viktig roll att spela just här och ännu en anledning till att våra kära politiker inte ska snåla med anslagen till biblioteken. 

Även om många medier var klädsamt snabba med att justera och rätta sina texter säger det ändå något om synen på barn- och ungdomslitteratur.

Att barn och deras föräldrar verkar älska bibliotek och de (barn)böcker som finns där visar ju statistiken tydligt. Under det kommande höstlovet, som något PR-geni snabbt döpt om till Läslovet, kommer biblioteken återigen fyllas av lästörstande barn. Jag hoppas alla förstår hur fantastiskt det är. Fantastiskt viktigt. ”LÄS! LÄS! LÄS!” är ett av bokmässans fokusområden för 2020. Det får gärna fungera som ledord redan vecka 44 i år; även av David Lagercrantz böcker.


Av Mattias Fyrenius

Mattias Fyrenius är medieanalytiker och styrelseledamot i Bonnierförlagen.

David Lagercrantz sista bok om Lisbeth Salander

I tv-spelaren ovan visas en författarintervju med David Lagercrantz från Bokmässan i Göteborg tidigare i höst. Moderator: Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.