Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De bästa böckerna för barn och unga

Foto: Illustration Johan Egerkrans / Rabén & Sjögren
Foto: PRB / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Molnbullar, mojänger, musik och en ny ”Mio min Mio”.

Ungkulturens skribenter väljer hårda klappar var för barn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HÅRDA KLAPPAR. Bilderböcker, kapitelböcker, romaner, musik, prenumeration, spel, pussel och faktaböcker. Gunilla Brodrej, Sven Olov Karlsson, Johanna Lindbäck, Margareta Sörenson, Anna Hellgren och Dan Hallemar ger sina bästa julklappstips för barn och unga.

”Vi är lajon”.

Jens Mattsson och Jenny Lucander. ”Vi är lajon!”. (3+)

Genier har skapat denna bilderbok med en unik känsla för våra barns hemliga liv. Två syskon leker lejon. Och leken vill inte ta slut förrän livet gör det. Men fantasin fortsätter. En pärla.

Tre gånger Heena.

Beak Heena. Molnbullar, Magiska godiskulor och En fe på badhuset. (3+)

Har man hittat en bra bilderboksberättare så ska man hålla fast vid henne. Och det gjorde Alma-priset åt oss i år. En bild säger mer än tusen ord.

”My first classical albums”.

My first classical music albums. Cd-box. (0-100)

Lars Norén skriver i dagboken att han sätter på P2 när lilla S kommer hem. Bra tips. Men det här är ett säkrare kort. De små måste få chansen att komma i kontakt med stor musik och här är alla de klassiska pärlorna i perfekt format. 

GUNILLA BRODREJ


”Den falska rosen”.

Jakob Wegelius ”Den falska rosen”. (9-12 år)

Hela havsstormar av lovord har haglat över böckerna om apan Sally Jones, maskinist och nedtecknare av saltstänkta äventyr. I tredje delen siktas ingen stiltje: jakten på ett försvunnet halsband drar in henne i Glasgows undre värld. Halsbrytande spänning – suveränt balanserad av öm eftertänksamhet.

”Mojängen”.

Martin Widmark och Emilia Dziubak, ”Mojängen”. (3+)

Bröderna Rutger och Valter delar kök och uppfinnarverkstad i trivsam oreda. Tills de råkar konstruera den självgående kravmaskinen Mojängen. En artificiell intelligens? Eller en okänslig diktator? I varje fall en rolig och tankeväckande bilderbok om den nya teknikens avigsidor.

”Polly tar ingen skit”.

Mats Källblad ”Polly tar ingen skit”. (9+)

Rockiga raggarungen Polly tvingas växa upp fort och sluggar sig fram genom det skånska 1990-talet: inte ens Eddie Meduza går säker. Mats Källblad fångar gripande hotfullheten och magin hos den bilburna populasen. Årets bästa svenska seriealbum?

SVEN OLOV KARLSSON


”Familjen”.

Cecilia Lidbeck. ”Familjen”. (9-12 år)

Psykologisk spänning om auktoritetstro versus att själv börja leta efter sanningen, och en perfekt inkörsport till specialintresset sekter. Läskig och drabbande, extra aktuell nu med vacciner och pandemier.

”Nåt trassligt inuti”.

Cina Friedner. ”Nåt trassligt inuti”. (9-12 år)

Starkt, ärligt och roligt om psykisk ohälsa och hela livet som pågår samtidigt som ens familj krisar. En av årets bästa barnböcker.

”Beröringen”.

Gustav Tegby. ”Beröringen”. (15+)

400 sidors andfådd spänning man inte kan lägga ifrån sig? Underbar dialog? Tonsäkra karaktärer? God jul med ”Beröringen”!

JOHANNA LINDBÄCK


”Mio min Mio”.
Foto: Illustration Johan Egerkrans. / Rabén & Sjögren

Astrid Lindgren och Johan Egerkrans. Mio, min Mio. (5+) 

Valven är högre i denna sagans katedral med nya bilder, klassiskt nutida. Strålande av ljus, ruvande på mörker. För alla åldrar, egentligen. 

Åsa Lind, Emma Virke. ”Kom dagen kom natten” (3+)

För den ännu peksugna som gärna läser på golvet. Veckla ut fem meter finaste bild om sensommarens vemod och den lyckligt blå drömmen om nästa års sommar.   

Harry Potter Diagon Alley - 3D-pussel, 450 bitar (7+)

Till henne som redan har läst alla sju bokdelarna tre gånger. Och sett filmerna. Och byggt legot. Och skaffat trolleristav. 

MARGARETA SÖRENSON


”Underverkligheten”.

Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft. Underverkligheten (6-9 år)

Vad är en tvål-ål och varför tar de bort fett och smuts så bra? Hur många atomer finns i ett lillfinger? ”Underverkligheten” förklarar allt från svarta hål till varför virus flyttar in i våra celler. Fantasifull grundkurs också för vuxna.

”Naturen”.

Emma Adbåge. ”Naturen” (6-9 år)

Garanterad dålig stämning för bensinpimplande villaägare och rafflande klimat-action för de små. En bok om människans dumhet – och hur lätt hennes fåfänga begär väger i jämförelse med naturen. 

”Dino deluxe”.

Sarah Sheppard. Dino deluxe. (3-6 år)

Det bästa ur böckerna ”Det var en gång… Massor av dinosaurier” och ”Varning för köttgänget” är årets mest vällästa titel i undertecknads hushåll. Roligt, färgglatt och fantasieggande – allmänbildningen får man på köpet. 

ANNA HELLGREN


”Gudars like”.

Meg Rosoff. Gudars like (12+)

En tonårsvärld så exakt gestaltad, varje känsla och ljus finns där. Meg Rosoff vågar uppehålla sig i det smärtsamma glappet mellan längtan och verklighet.  

Super Mario 3D All stars.

Super Mario 3D All stars. Nintendo Switch.

I år fyllde tv-spelskaraktären Super Mario 35 år. Nintendo firar med ett paket med tre klassiska spel, det första magiska 3D-spelet Super Mario 64, den lekfulla bagatellen Super Mario sunshine och kanske 2000-talets största spelupplevelse för barn Super Mario galaxy, tv-spels erans ”Fantasia”.

Kamratposten.

Kamratposten. Prenumeration.

År ut och år in, oförtrutet pågår denna enda tidning för unga mellan barndom och vuxenliv. Blandningen är perfekt, från frågorna som ingen annan ställer till den befriande tramsiga Katten Nils.

DAN HALLEMARLyssna på ”Lunch med Montelius”