Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Sundins barnbok är en leksak med pärmar

David Sundin.Foto: Stefan Tell / Bonnier Carlsen
Foto: Bonnier Carlsen
Sven Olov Karlsson.Foto: OLLE SPORRONG
Inlagebild ”Boken som inte ville bli läst”.Foto: Bonnier Carlssen

Komikern David Sundin debuterar som barnboksförfattare.

Sven Olov Karlsson finner ett flöde av infall.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Boken som inte ville bli läst” lanseras som en humoristisk bilderbok för barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa.

Det vill säga precis alla barn, tänker jag och anar att taktik drivit den kreativa processen. Typ en skrivglappets motsvarighet till Carl-Johan Forssén Ehrlins ”Kaninen som så gärna ville somna – en annorlunda godnattsaga” (2011), som gjorde global succé genom att krasst utlova effektiv nattning.

Är då komikern och TV-personligheten David Sundins bok rolig? Väcker den läslusten? Den jobbar på det, dels genom omvänd psykologi enligt formulär 1 A, trotsmekanismen är ju alert hos småttingar, dels knasar prosa och form loss ordentligt.

Dramaturgin är berg- och dalbanans.

Allt handlar om att boken inte vill bli läst. Den gör motstånd. Blir så en leksak, eller en lek. Den försöker stänga sig, eller vrider sig som en ratt. Snurrar. Bildar nonsensord, ”Plinkom fadde trattels mandalur”, eller blir brännhet. Dramaturgin är berg- och dalbanans. Tempot och flödet av infall skenar lika obarmhärtigt som i författarens anekdotspäckade sommarprogram.

Inlagebild ”Boken som inte ville bli läst”Foto: Bonnier Carlsen

Alexis Holmqvists snyggt ålderdomliga grafik och illustrationer samarbetar fritt och tätt med den lekfulla, ändå slutna texten. Det hela ger samma känsla som författarens offentliga uppenbarelse i SVT-programmet ”Bäst i test”, en förvisso kvick och fyndig figur, elegant, sober men också avmätt.

Snarare är detta en leksak med pärmar.

Den har ingen berättelse. Gör heller inte anspråk på att innehålla något sådant. Snarare är detta en leksak med pärmar. Och hur det går för leksaker, och åtskilliga bilderböcker, vet alla. De är roliga en stund, glöms bort och städas ut.

Tro inte på någon quick fix. Acceptera att det kan ta en evighet att lära ett barn läsningens lust och magi. Det ingår i jobbet som förälder. Läs för barnen, läs ”Boken som inte ville bli läst” som en lustig smakportion. 

Men läs framför allt för dem ur det du själv verkligen älskar. Då ska du se att det ordnar sig.

 

BILDERBOK

DAVID SUNDIN (text) och ALEXIS HOLMQVIST (illustration).

Boken som inte ville bli läst

Bonnier Carlsen, 40 s.

Ålder 3+

 

Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressen Kultur. Hans senaste bok är Årsboken.