Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilderboken visar upp badhusets bara kroppar

Annika Leone. Foto: STEFAN TELL
BETTINA JOHANSSON Foto: PRIVAT
Foto: OLLE SPORRONG
Ur ”Bara rumpor”. Foto: Illustration Bettina Johansson.
Ur ”Bara rumpor”. Foto: Illustration Bettina Johansson.

Annika Leones bilderbok tar med sig barnen in i simhallen för att förklara nakenhet.

Dan Hallemar letar efter berättelsen i ”Bara rumpor”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBOK. Det finns gott om fina nya exempel på bilderböcker för barn som vågar närma sig både politiska och känsliga frågor. Emma Adbåges Augustprisvinnande ”Gropen” om vuxnas rädsla för den fria leken, och Clara Dackenberg och Uje BrandeliusHemma hos Harald Henriksson” samt Ellen Ekmans böcker ”Hemma hela sommaren” och ”Veckan innan barnbidraget” om ekonomisk utsatthet, segregation och skuld. De lyckas så bra för att berättelsen kommer först. Närvaron finns i gestaltandet, det viktiga ämnet får man med sig. Man börjar tänka – man växer – i skuggan av historien.

Snippa som lakrits

I ”Bara rumpor” av Annika Leone (text) och Bettina Johansson (bild) står i stället ämnet i vägen. Ämnet är att det är naturligt med nakenhet och att det finns många olika kroppar. Mira ska till badhuset – hoppa från kanten och vara modig – hon ser på kvinnorna i duschen med stora ögon: ”Rumporna ser så olika ut: stora, små, runda, fyrkantiga, vita bruna, gropiga, gulliga”. En mammas snippa ser ut som lakrits, mamma rodnar när Mira säger det. Mira pratar med grannen Tina som står naken och pratar och skrattar så att brösten guppar. Hon är naturlig inför denna nakenhet, det förstår vi.

Men vart tog berättelsen vägen, och vem blev Mira i den. Vad är hennes roll, vad gör hon där? Hon tycks vara med för att se på världen så att vuxna kan förklara den. Världen är så mycket osäkerhet och orimlighet, varför så bråttom att förklara? Mira vaknade ju bara med tanken att hon skulle hoppa från kanten, vill våga. Det gör hon också. Det är hennes verkliga ärende på badet, hennes vilja. Men berättelsen överger henne, den vuxna världen tar över.

De badar de, bastar och köper lördagsgodis (som också har många former). Det är en helt vanlig lördag, här finns ingen berättelse, det är en lördag med ett ämne. Men då är det ingen lördag längre utan en vardag i skolan med en lite för angelägen lärarinna som vill att man ska lära sig något viktigt.

Bilderbok

Bara rumpor

Annika Leone (text), Bettina Johansson (bild)

Lilla Piratförlaget

6+

Dan Hallemar är kritiker på Expressens kultursida.