Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilderboken med mjuka mansroller

Per José Karlén. Foto: GÖRAN SEGEHOLM

Superhjälte i rullstol eller ensamstående muskelbyggarpappa.

Hanna Höglund bläddrar bland mjuka mansroller tillsammans med sin fyraåring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBOK. ”Vill du gifta dig med mig? Då kan vi lyfta skivstången ihop när livet känns tungt.” 

Tyngdlyftaren Tommy står för bilderboken ”Doktor Dunders” mest rörande ögonblick när han med doktorns hjälp författar ett kärleksbrev till killkompisen han är kär i på gymmet. 

Per José Karléns studie i mjuka mansroller där karlakarlar med stora armmuskler besöker barnet Doktor Dunder för att komma i kontakt med sina känslor, hade lätt kunnat bli ännu en barnbok med ett Ärende, ett presumtivt vaccin mot framtida Kulturmän. Men nu är den mer än så. 

Superhjälte i rullstol som älskar att dansa

För här kommer ledsna Snickarstefan och dricker te ur blommig kanna i ett hav av tårar på mottagningen. Om man kunde göra facebooktestet ”Vem är du i Doktor Dunder” skulle jag lätt bli Snickarstefan. 

Och så Sixten med Blixten, superhjälte i rullstol som älskar att dansa men är rädd att folk ska titta konstigt. Och berättelsens stumma men kanske viktigaste roll, den ensamstående muskelbyggarpappan som står och stryker och bäddar ner Doktor Dunder när dagen är slut. 

Det finns ju så många manligheter här att plocka av

Alla är de människor av kött och blod, såväl första gången jag läser boken med en entusiastisk fyraåring av manligt kön, som den tionde.

För det finns ju så många manligheter här att plocka av, för att så småningom kunna bygga sin egen. Karlén fångar den sensuella grabbighetens estetik på pricken med putande rumpor, lurviga lår, bara överarmar och frodiga buketter av armhålehår. Som hos ”Village People” eller Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren på den klassiska pappaledigt-affischen. 

Hoa-Hoa Dahlgren.

Fyraåringen och jag pratar om känslor nu. Jag får frågan ”Vad är du rädd för?” efter slutkapitlets mörkerpromenad och blir alldeles tagen på sängen. Jag läser ”han” om Doktor Dunder eftersom det är det pronomen författaren gett sin huvudperson. Fyraåringen rättar mig. ”Det ska vara hon!” Såklart. 

Fjärde läsningen pekar han ut att på slutet har Snickarstefan, han med gråtkalaset, en målarhink med glad gubbe i ena näven och en med ledsen gubbe i den andra. Det är balans mellan båda. 

Jag suger i mig allt. Lär om, lär nytt. 

Bilderbok

Doktor Dunder

Av Per José Karlén

Rabén & Sjögren

Ålder 3-6 år

Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Danska Akademiens Marianne Stidsen och Jens Liljestrand, Expressen, diskuterar metoo och rättssäkerheten. Programmet finns också som podcast.