Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonårsförälskelsen virvlar runt på Unga Dramaten

David Arnesen, Siham Shurafa i "Lauras läppar". Foto: Leonard Stenberg.
Rakel Benér Gajdusek, Siham Shurafa. Foto: Leonard Stenberg.
Paloma Winneth. Foto: Leonard Stenberg.

Malin Axelsson skildrar den första kärleken i sin nya ungdomspjäs.

Hanna Nordenhök ser en välgjord föreställning med fina skådespelarinsatser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Alla vill ha Emily, Emily vill ha Laura. Men vem är hon vars läppars dragningskraft får den perfekta Emily att rasa samman av otillfredsställt begär? Skymtad en enda gång på en restaurang, i en sekretessbelagd arbetsplatsutredning om sexuella trakasserier, eller på ett fotografi, gäckar Laura värre än Narkissos spegelbild i dammen. Och nog är den snälle Ylimä med de dåliga betygen och de längtande sms:en med tusen emojis en liten avvisad Echo. 

Tillsammans med Lollo, tjejen från orten, spelar han rollen av beundrande medlem i Emilys entourage. I Malin Axelssons ungdomspjäs är rollerna representanter, inte gestalter med psykologiskt djup. I en sömlös räcka replikskiften, situationer och koreografier åskådliggör "Lauras läppar" virveln ner genom tonårsförälskelsens besatthet och fantasmer – på andra sidan väntar möjligen en vuxnare, men också tråkigare, realism. 

En i varje ögonblick välgjord föreställning

Det är en i varje ögonblick välgjord föreställning, med mycket älskansvärda och pricksäkra skådespelarinsatser. Rakel Benér Gajdusek är underbar som hasande gammal skräckservitör och evigt uppdykande och visdomsordssprutande skolkurator. Daniel Gustavssons gränslösa slem till chef och ensamma arga granne är stor underhållning. I snyggt samspel med Paloma Winneths Lollo tillika demonbesatta lärarinna och David Arnesens sårbart och olyckligt förälskade Ylimä, hjälper de fram Siham Shurafas förvandling från duktig flicka till den av orealiserad åtrå förvridna Emily. 

Första kärleken

Malin Axelsson vill nå en ung publik med gestaltningen av ett tema den i kulturen har fått i överflöd: den första kärleken. Jag är inte säker på att "Lauras läppar" hanterar det på ett tillräckligt specifikt och omvälvande sätt för att få det att häva sig ur det allmänna, det redan sagda, redan skildrade. 

Det som sticker ut, och som kunde ha fördjupats i föreställningen, är motivet av självförälskelsen som omogen komponent i allt begär – de ungas och de vuxnas.    

 

Teater

Lauras läppar

Av Malin Axelsson

Scenografi och kostym Anna Dolata

Kompositör Elize Arvefjord

Ljusdesign Jesper Larsson

Peruk och mask Melanie Åberg

Unga Dramaten

Ålder 13+

Hanna Nordenhök är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!