Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakom Alfons står en av Sveriges största författare

Gunilla Bergström kommer vardagen med barn nära.
Foto: Lisa Thanner.
Klas Gustafson har gjort en bok om Gunilla Bergström.
Foto: Kajsa Göransson.
Gunilla Bergström.
Foto: Fotograf Lisa Thanner

Klas Gustafsons samtalsbok med Gunilla Bergström är mycket mer än en biografi.

Martina Montelius läser ett närgånget porträtt av kvinnan som själv säger sig ”mest vara känd för att vara okänd”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. De bästa böckerna är de som man kommer på sig med att härma. Jag märker exempelvis att jag pratar lite annorlunda varje gång jag just har läst P O Enquist. Det riktigt utsökta språkbruket flyttar in i läsaren – det kan inte hjälpas. Effekten är slående i Klas Gustafsons bok om Gunilla Bergström; han kursiverar vissa ord för att markera sitt intervjuobjekts betoningar, och den löpande texten är metodiskt renodlad för att vi ska ta till oss varje stavelse, och därmed varje känsloläge. 

Orden är livsinnehållets atomer, och hos Bergström ackompanjeras de av ett lika exakt bildspråk.

Ja, Gustafson leker faktiskt Gunilla Bergström, och det fungerar. Man måste komma ihåg att vi som har levt hela våra liv med Alfons, och i mitt fall inte minst med Bill och Bolla, har lärt oss att vara noga med språket. Orden är livsinnehållets atomer, och hos Bergström ackompanjeras de av ett lika exakt bildspråk, där varje prick i Alfons tröja, varje liten rökslinga från hans pappas pipa, har sin bestämda och avgörande plats i sitt eget universum. 

Gunilla Bergström har alltid skildrat vardagen, nära, nära – hur det känns att inte kunna sova, att inte vilja ha köttbullar, att vilja leka med pappa. Men också skuldkänslor, som i ”Där går tjuv-Alfons!” (1991) och de riktigt skrämmande känslorna kring krig, i ”Alfons och soldatpappan” (2006). Och så den bok som betytt mest för mina egna barn: ”Vem spökar, Alfons Åberg?” (1983). ”Stick du stygga spöke, för du finns ju inte!” har varit en återkommande replik genom deras unga liv. 

Gunilla Bergströms mästerskap i den konsten gör henne till en av Sveriges tveklöst största författare.

För att nå fram till barn genom en bok behöver man stanna vid problemet – inte bara konstatera att spöken inte finns, utan följa med sin figur genom varje inre skiftning, varje argument för och emot, och dela barnets känsla av att spöken ändå måste finnas – för varför skulle jag annars vara så rädd? Gunilla Bergströms mästerskap i den konsten gör henne till en av Sveriges tveklöst största författare. 

”Bakom Alfons” är ett närgånget porträtt av kvinnan som själv säger sig ”mest vara känd för att vara okänd”. Alla känner till Alfons – men inte alla kan placera namnet Gunilla Bergström. Och i Gunilla gör det ont när folk (ofta!) frågar vem som illustrerar hennes böcker. 

Hur olika livet kan upplevas av tre systrar i samma hem.

Mycket har gjort ont i Bergströms liv. Föräldrarnas skilsmässa och dess efterdyningar blixtbelyste de många känslomässiga bottnarna i en familj – och inte minst hur olika livet kan upplevas av tre systrar i samma hem. Som vuxen går hon igenom många sorger; den kanske djupaste när hennes stora kärlek, maken Mame, dör i cancer just som de färdigställt sitt hus i Gambia. 

Efter det skriver hon boken ”Hur långt når Alfons Åberg?” – en vacker och allvarlig genomlysning av frågan om vad en människa är bortom kroppens råmärken. Men allra starkast berättar hon om sin dotter Boel, som inspirerade böckerna om Bill och Bolla. 1972 föds lilla Boel med utvecklingsstörning (det är det ord som används i boken), och förändrar sin familj på djupet. ”Det är normalt att i någon hastig, skör sekund önska döden – för barnet, för mig själv.” Gunilla går in i en kolsvart depression. Men: ”Det är svårt att beskriva vad svärta är. När man talar lugnt och sansat om hur det känns, då känns det ju inte längre.” Kärleken till lilla Boel vinner till sist över rädslan och smärtan. 

Samtalsboken med Bergström är mycket mer än en biografi. De många plågsamt vackra summeringarna av allt som är viktigt för människan gör den till en lärobok för vuxna. 

Sakprosa

Klas Gustafson

Bakom Alfons - Gunilla Bergström inpå livet

Norstedts, 293 s.

Martina Montelius är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Avlivningskliniken Tusenskönan”.

Lyssna på det senaste avsnittet av podcasten Lunch med Montelius.