Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åttaåringen är vår nya Anne Frank – och hon är vid liv

Bana Alabed rapporterar från Syrien. Foto: Libris förlag
Somar Al Naher. Foto: PRIVAT

Bana Alabed förvånar världen med sina rapporter från krigets Syrien.

Somar Al Naher läser en unik ögonvittnesskildring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Åttaåriga Bana Alabed blev känd för världen när hon började twittra från Aleppo på engelska. Hon blandade bilder på sin vardag, sina leksaker och berättelser från källaren där de tvingades söka skydd. Med tiden blev flickan en central röst och ett ansikte för miljontals syriska barn fångade i ett krigiskt helvete som de varken valt eller kunnat styra över. 

När Bana Alabeds favoritförfattare J.K Rowling en dag retweetade hennes inlägg fick hon plötsligt miljontals följare. 

Och nu finns hennes första bok på svenska, ”Hallå världen! En flickas upplevelse av kriget i Syrien och en vädjan om fred”. Romanen som till formen påminner om dagboksanteckningar, handlar om hennes liv i staden Aleppo och om hur allting går från ett normalt tillstånd till fullskaligt krig. Vi får veta hur det är att andas in damm när en bomb faller ner och slår sönder hemmets väggar. Det sorgligaste och mest hjärtskärande avsnittet i boken är när hon ser sin bästa väns döda kropp lyftas upp ur rasmassorna.

Bana äger berättelsen

Att skriva barnböcker om vuxna ämnen som krig och flykt är inte lätt, fallgroparna är många, det kan bli klyschigt, påklistrat och väldigt ofta tenderar böcker om flykt att bara beskriva de människor som berörs som offer. 

Damaskus 24 maj 2018. Foto: YOUSSEF BADAWI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 ”Hallå världen” ger en inblick i hur det är i krigets Syrien, och vad de som kommer därifrån bär med sig. Och även om Bana ibland själv skriver lite tillrättalagt lillgammalt, så äger hon mestadels berättelsen, hon är subjektet och har agensen.

I samma ögonblick som Bana Alabed blev världskänd drog också propagandaspelet i gång. Plötsligt blev hennes existens ifrågasatt. Det började spridas rykten om att Bana egentligen var en vuxen islamist som använt en flickas namn och bild för att sprida falska uppgifter. 

Skapar opinion

När Bana lyckades fly från Aleppo tillsammans med sin familj kunde medierna bekräfta att hon existerade i verkligheten. Men i stället för att ta död på ryktena uppstod nya. Den ryska statsstyrda nyhetskanalen RT skrev att ”exploateringen” av Bana Alabed handlar om att föräldrarna utnyttjar ett barn för att ”rentvå” terrorister i Aleppo. Att målet med Banas berättelser är att skapa opinion så att amerikanerna kan bomba Syrien och därmed avsätta diktatorn Bashar al Assad. 

Att Bana nyligen stod på scenen på Oscarsgalan i Hollywood gav konspirationsteoretikerna ännu mera luft. För varje gång västerländska kändisar lyfter upp Bana försöker nätkampanjen riva ner henne och reducera henne till en kugge i en amerikansk propagandakampanj.

Sola sig i glansen

Samtidigt försöker vissa sola sig i hennes strålglans. När Bana hamnade i Turkiet med sin familj var landets president Tayyip Erdoğan snabb på att låta sig fotograferas med kändisbarnet. 

Erdogan passade på att ta en bild med Bana Alabed. Foto: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flickor som äger sina berättelser har alltid både skrämt och fascinerat världen. Det är svårt att inte jämföra Bana Alabed med ikoner som Anne Frank och Malala Yousafzai vars ord haft makt att förändra samhällen och historiens gång. Men med makt kommer fiender. Talibanerna sköt Malala Yousafzai i huvudet, men hon överlevde. Anne Frank dog i nazisternas gaskammare, men hennes ord levde vidare i dagboken. 

Bana Alabed lyckades överleva bomberna, men försöken att få henne tystad fortsätter i oförminskad styrka. Nätkampanjens slutmål är densamma som bomberna i Aleppo. Bana ska tystas. Men nu vet ännu fler om hennes existens och vittnesskildring som med tiden kommer bli ett viktigt tidsdokument när vi i framtiden blickar tillbaka på kriget.

 

LITTERATUR

Bana Alabed

Hallå världen

Översättning Maria Store 

Libris förlag

Ålder 9-12

 

Av Somar Al Naher

Somar Al Naher är medarbetare på Expressens kultursida och bor i Beirut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!