Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att vara välbärgad kulturelit skyddar dig inte mot rasism

Jacqueline Woodson.Foto: Carlos Diaz / Natur & Kultur
Foto: NATUR & KULTUR
Johanna Lindbäck.Foto: Stefan Tell

I ALMA-pristagaren Jacqueline Woodsons nya bok synas kärlekens förutsättningar.

Johanna Lindbäck läser en vacker och nyanserad roman om att bli sedd som ett hot.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Två ungdomar börjar på en ny skola. Första dagen krockar de med varandra i korridoren och känner hur hela världen skälver till när deras blickar möts. Det är en klassisk meet-cute, och starten på Ellies och Jeremiahs berättelse. Båda vittnar om att det känns som att komma hem, eller att möta någon bekant fastän de aldrig har setts förut. 

Jackie Woodson följer deras kärlek tätt och nära. Det är vackert och nyanserat, men det jag framför allt bär med mig är skildringen av hur det är att vara svart i en vit värld. För så är det, Miah, som han kallas, är svart. Hans föräldrar är välbärgad kulturelit, han har rest över hela världen och är duktig i skolan. Inget av det betyder något när han kliver utanför sin dörr. 

På deras dyra, nästan helvita skola vänder alla bort blicken.

Hans pappa säger att vita människor bara tänker på sin hudfärg om de hamnar i ett rum med svarta, medan svarta aldrig tillåts glömma vad de är. Miah invänder, men när han pratar med Ellie om det bekräftar hon pappans teori. Hon är vit, judisk. På deras dyra, nästan helvita skola vänder alla bort blicken när de går förbi hand i hand.

I Central Park frågar äldre damer om allt är okej med Ellie, eftersom hon är där tillsammans med Miah. Inte ens fastän de lever i det toleranta New York kan omvärlden sluta påminna dem om hur fel de är ihop, och Woodson fångar det perfekt. 

Han kan ses som ett hot, och det kan gå illa.

Jeremiahs pappa påminner honom ständigt om att han aldrig får börja springa när han är i vita områden. Han kan ses som ett hot, och det kan gå illa. 

Jag tänker på det här när en amerikansk artikel dyker upp i mitt flöde nu i Corona-tider. ”Att som svart man gå in i en butik med ansiktsmask kan vara livsfarligt.” Springa, bära ansiktsmask enligt myndigheters order, älska, leva. Så mycket som fortfarande är hotfullt om man tittar på det på fel sätt. 

 

UNGDOMSBOK

JACQUELINE WOODSON

Närmar du dig mjukt

Översättning Alva Dahl

Natur & Kultur, 180 s.

Ålder 15+

 

Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.