Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att strypa bildämnet är att kväva framtiden

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Karina Ericsson Wärn.
Foto: Mikael Olsson

Bildämnet får allt mindre plats i skolan i en tid då den visuella kommunikationen är viktigare än någonsin.

Beckmansrektorn Karina Ericsson Wärn höjer ett varnande finger.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. När regeringen nu storsatsar på en utökning av utbildningsplatser vid universitet och högskolor, är det bara att ställa sig upp och göra vågen. Att satsa sig ur ett eländigt läge är helt rätt. Men samtidigt som regeringen förbereder en framtid med en välutbildad befolkning, drar man ner på bildämnet inom grundskolan. Sedan 1980-talet har bildämnet i skolan halverats. Och 2011 togs estetisk verksamhet bort som obligatorisk kurs på gymnasiet. Det här betyder att allt fler växer upp utan ingång till estetikens stora fält i en tid när kännedom och kunskap inom estetik är viktigare än någonsin. 

Häromveckan slogs nya rekord i grenen sämsta visuella kommunikationen.

Ämnet visuell kommunikation förenar bild och budskap och är ett sätt att nå ut till en befolkning som inte är så bevandrade i svenska språket. Hade man kommunicerat smart på detta sätt hade människor på Järvafältet i Stockholm inte behövt drabbats så hårt av Covid-19. Och det totalt menlösa sms som skickades ut av Folkhälsomyndigheten till hela Sveriges befolkning med lydelsen ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.” måste anses som ett episkt lågvattenmärke i kommunikation. 

Häromveckan slogs nya rekord i grenen sämsta visuella kommunikationen. Vid regeringens presskonferens 16 april dök vaccinsamordnaren Richard Bergström upp på skärmen i horisontellt läge. Alltså på tvären. Förtroendeingivande? Knappast.

Men allting runtom oss tar avstamp i estetik. Muggen vi dricker ur. Kundkorgen vi hugger tag i när vi går in i matbutiken. Munskyddet. Utan estetik ingen design. Och utan estetik inga upplevelser inom konst, litteratur, musik. Listan om varför estetik är så viktigt – dit bildämnet i allra högsta grad hör – kan göras hur lång som helst. För att kunna skapa form, krävs ett tränat öga. För att kunna leverera innovationer krävs ett kreativt tänkande. 

Just nu ligger ett förslag på timplan i grundskolan som prioriterar bort bildämnet ännu mer. Kunskap i att gestalta får inte vara underordnad kunskap i att räkna. Båda färdigheterna behövs. Att strypa bildämnet än mer är att kväva framtiden.


Av Karina Ericsson Wärn

Karina Ericsson Wärn är rektor på Beckmans designhögskola.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=82901&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.