Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är SVT verkligen så här desperata?

En av de begåvade barnskådespelarna Bibi Lenhoff.
Bibi Lenhoff och Maja Rung, dotter och mor i ”Mirakel”.
Forskarna Anna-Carin (Annika Andersson) och Vilgot (Johan Glans).

Årets julkalender är visserligen en spännande berättelse.

Gunilla Brodrej hade önskat sig skådespelare i alla roller.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Lika säkert som amen i den numera stängda kyrkan kommer det att raljeras om att kritikerna i år som alla andra år kritiserar julkalendern. 

Men jag tänker inte kritisera storyn. Även om den är en påse gott och blandat av beprövat snitt. Noll nya idéer. Noll innovation. Gammal skåpmat från olika skåp. Men det är ändå underhållande när två flickor bosatta i samma herrgård med 100 års mellanrum byter själar med varandra genom ”världens första konstgjorda svarta hål”. Tidsmaskiner har alltid varit en grej.

När HVB-hemsbarnet Mira (Sara Rhodin) byter själ med rikemansdottern Rakel (Bibi Lenhoff) får man automatiskt perspektiv på allt som har hänt under detta sekel av tekniska landvinningar, förändrade matvanor, språk och kvinnors rättigheter. Även klassperspektivet med herrskap och tjänstefolk får sin belysning, som ungefär all barn-tv om orättvisor gjorde när jag var barn. Men här görs det med lätt hand, utan syndabockar och utan ansvarsutkrävande. 

Sarah Rhodin spelar Mira.

Det är alltså en ganska spännande följetong jag tar del av genom 20 kvartar ”Mirakel”. Trots vissa plumpar i manuset som att en flicka från 1920 på besök i 2020-talet knappast skulle plocka upp en robotdammsugare i knät i tron att det är ett djur. 

Och var kommer den obligatoriska julstämningen in då? Jo den kommer in. 1920-talets mamma Märta (Maja Rung) stoppar korv och bakar pepparkakor allt medan hon knaprar lugnande. 2020-talets unga kille Galad (Emanuel Gielin) pyntar hela HVB-hemmet med ljusslingor. Så långt myset. 

Det är som att man skulle be Zlatan göra en roll i 'Vår tid är nu' för att få fotbollspubliken att byta Viasat Sport mot SVT.

Problemet med julkalendern är dess misslyckade ”råttfälle-casting”. Av en anledning som endast kan vara att lura in tittarna, unga som gamla, har man rollbesatt med inte mer än fyra personer som är mest kända som komiker (Babben Larsson, Johan Glans, Annika Andersson och Marika Carlsson), en youtuber (Joel Adolphson) och en influencer (Therése Lindgren). 

Det är som att man skulle be Zlatan göra en roll i ”Vår tid är nu” för att få fotbollspubliken att byta Viasat Sport mot SVT. Therese Lindgren har verkligen en helt unik förmåga att nå rakt in i sin Youtubepubliks hjärtan när hon testar produkter och pratar om psykisk ohälsa. Prova själv att prata naturligt med en kamera som om den vore din bästa vän. Men det är en helt annan sak att spela en roll, även om det bara handlar om att stå på en perrong verka kär. Den glädje som Lindgrens followers känner inför den scenen handlar nog mest om att man unnar sin älskade youtuber den lyckan. 

Youtubern och influencern Therése Lindgren har fått en liten roll i julkalendern.

Visst har Johan Glans ängsliga vetenskapsman och Babben Larssons luttrade HVB-hemsföreståndare något. Jag är bara inte riktigt säker på vad. Man sitter där och liksom ömmar för dem. Pustar ut när en scen gick vägen. Men det är bedövande tyst och tomt i mellanrummen mellan replikerna.

Jag får erkänna att jag själv gick rakt i den fällan.

Producenten på Jarowskij borde ha satsat helhjärtat på lika utmärkta skådespelare som Maja Rung och Andreas Rothlin Svensson och Emil Brulin. När dessa tre undantag får göra en scen i fred från sina överspelande, grimaserande ensemblekolleger blir det plötsligt bra. En av Sveriges absolut bästa skådespelare Sten Ljunggren är berättarrösten som inleder varje avsnitt men sen skramlar det tomt.

Jarowskij har verkar ha blandat ihop castingen av julkalendern med listan av medverkande i ”Parlamentet” och ”Hellenius hörna”. Julkalendrar ska rollbesättas för evigheten, som vore de ”Fanny och Alexander”. Nittiotalisterna kommer för alltid att förknippa en av Sveriges främsta skådespelare Sven Wollter med ”Dieselråttor och sjömansmöss” (2002). Ingen kommer att komma ihåg någon i ”Mirakel”.

Det vi minns från förra året och som återkommer i år är själva lucköppningen med Markus Granseth och Erik Ekstrand. Det, mina damer och herrar, brukar kunna vara roligt på riktigt.


Julkalendern i SVT

MIRAKEL

Av Peter Arrhenius, Fredrik Agetoft och Sara Young

Regi Calle Åstrand

Med Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Emanuel Kielin, Ossian Nordh, Barbro 'Babben' Larsson, Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Andreas Rothlin Svensson, Maja Rung, Emil Brulin, Therése Lindgren, Sten Ljunggren, Dragomir Mrsic, Elvira Tröger, Oscar Bergman, Per Svensson, Rasmus Troedsson, Jonathan Blode, Marika Carlsson m fl.

SVT 


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.


LÄS MER:

Nu är det dags att släppa den gamla Sune-succén 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75743&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.