Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen lite käftsmällar mot onda hästtjejer

Onda hästtjejer? Illustration ur ”Humlan Hanssons hemligheter”.
Foto: Illustration av Ester Eriksson / Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Johanna Lindbäck.
Foto: Stefan Tell

Johanna Lindbäck blir förtjust över en opålitlig berättare med mål i mun.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Årets mest överraskande bok? Det är ju lätt ”Humlan Hanssons hemligheter”. Med en sån titel förväntar jag mig något gulligt, enkelt och pedagogiskt men antagligen lite tråkigt. En snabb blick på omslaget (svart) avslöjar att den föreställningen kan komma på skam. Några sidor in är den helt borta. Glöm allt tillrättalagt och gulligt, Humlan Hansson levererar käftsmällar. 

Hon går i femman och hennes liv har på två veckor blivit en tragedi. Frånvaro på grund av vattkoppor har fått bästisen Nour att liera sig med de onda hästtjejerna. Humlan är plötsligt ensam, vet inte vad hon ska göra och oroar sig för att Nour ska avslöja hennes hemligheter. Dessutom måste hon hela tiden parera hästtjejerna som galopperar runt på skolan och prejar folk. Alla är rädda för dem.

Med Humlan vet jag ingenting, och det är så befriande.

Jag skrattar och baxnar genom läsningen, och funderar flera gånger på om man verkligen får skriva så här för mellanåldern. Den tanken kommer ur senaste tidens utveckling med flera lite mer förutsägbara och lätthanterliga berättelser. Det kan verka läskigt och skakigt ibland, men man är aldrig orolig på riktigt. Man vet att allt löser sig. Med Humlan vet jag ingenting, och det är så befriande. 

Jag tror att hon är en opålitlig berättare för en del saker känns så otidsenligt vågade för en elvaåring i dag. Nattvandringarna under vargtimmen, de onda hästtjejerna, klick-ciggsinköpet till faster Fanny som är inlagd på psyket. Verklighet? Ingen aning. Bryr mig inte heller. Kristina Sigunsdotters text i kombination med Ester Erikssons lika våghalsiga och perfekt opålitliga illustrationer griper tag från första sidan och sen är det bara att hänga med på den här svindlande, hårda, fräscha resan. 

Jag tror att Humlan Hansson är en sån bok som en del kommer tycka är jättekonstig och fel, inte alls bra för elvaåringar. Andra kommer att älska den. Je suis andra. Det här är så efterlängtat. 


KAPITELBOK

KRISTINA SIGUNSDOTTER

Humlan Hanssons hemligheter

Illustration Ester Eriksson

Natur & Kultur, 107 s.


Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.