Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen flygande katter och magiska féer i badet!

Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Bokförlaget Trasten
Baek Heena.
Foto: Amla-priset.

Almapriset går till sydkoreanska författaren Baek Heena. 

Gunilla Brodrej gläds åt att priset går till en fantasifull bilderbokskonstnär. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det har varit en hel del litterär realism för ungdomar när Alma-prisjuryn har valt vinnare de senaste åren. Förra året fick Bart Moeyaert priset och året dessförinnan Jacqueline Woodson. Fantastiska författarskap, men inget för småttingarna. Det var verkligen dags att få titta på bilder.

Förra året var Sydkorea temaland på Bokmässan i Göteborg och där kunde en uppmärksam besökare upptäcka just Baek Heenas ”Molnbullar” i vimlet, utgiven på Bokförlaget Trasten som borde sväva på små moln likt kattungarna i den historien. De hittar ett regnmoln och tar med hem och bakar bullar av. Sedan svävar de.

”Jag stoppade en molnbulle i en påse. Sen öppnade jag fönstret och lillebror och jag flög i väg.”

https://www.youtube.com/watch?v=9m31xue-3hs&feature=youtu.be

Baek Heena arbetar i en pysselinspirerande animationsteknik med figurer i papper och lera. Hon bygger dockskåpsliknande scenografier i en animationsteknik som påminner om filmer jag såg som barn. 

En bilderbok vars översättning jag just fått läsa på ett separat blad är ”Pip-pips mamma” om en glupsk och elak katt som stjäl ägg. Och en gång händer det sig att han slukar ett ägg helt varpå hans mage börjar fungera som en lagom tempererad äggkläckningsmaskin. När kycklingen tittar fram blir elaka katten i stället en snäll mamma. En underbart queer moralitet ju.

Ur ”Fén i badhuset”.

En annan av bilderböckerna handlar om hur det känns att gå till ett badhus. Och även här finns plats för fantasin, för i bassängen döljer det sig en fé. Jag ska inte låtsas som jag har läst den. Baek Heena hade själv fullt sjå att fatta vad det var som hände när Alma-juryns ordförande Boel Westin ringde henne klockan 12.30 i dag för att meddela att det var hon som hade vunnit fem miljoner svenska kronor. Det här är en ny bekantskap för såväl henne som för oss. Det finns bara en översatt bok. Men det är det fina med Alma-priset. Som att nån öppnar en bakdörr och det forsar in frisk luft. Ända från Sydkorea. Så långt bort sträcker sig inte Nobelprisets karta.

”Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande”, skriver juryn i sin motivering.

Jag välkomnar denna paus från corona-realismen som just nu står oss och barnen upp i halsen.


Gunilla Brodrej är ungkulturredaktör på Expressen Kultur.


Tidigare ALMA-pristagare

2019 Bart Moeyaert

2018 Jacqueline Woodson

2017 Wolf Erlbruch

2016 Meg Rosoff

2015 PRAESA

2014 Barbro Lindgren

2013 Isol

2012 Guus Kuijer

2011 Shaun Tan

2010 Kitty Crowther

2009 Tamerinstitutet

2008 Sonya Hartnett

2007 Banco del Libro

2006 Katherine Paterson

2005 Ryôji Arai

2005 Philip Pullman

2004 Lygia Bojunga

2003 Christine Nöstlinger

2003 Maurice Sendak