Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alltid redo för nya krevader av rasism

Kaly Halkawt.
Foto: Stefan Tell / Bonnier Carlsen
Sofia Falkenhem.
Foto: Stefan Tell / Bonnier Carlsen
Kaly Halkawt och Sofia Falkenhem.
Foto: Stefan Tell / Bonnier Carlsen
Sven Olov Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

Ett par stulna gymnastikskor ligger till grund för dramat i Kaly Halkawts debutbok.

Sven Olov Karlsson hittar en genuin inifrånberättelse i ”Astera och basketskorna” .

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Lågstadietjejen Astera, mamma och storebror Ardalan åker och köper dyra basketskor till honom på sommarlovets sista skälvande dag. Skakningarna växer under den väl så stillsamma upptakten.

De bor i Sverige och Eskilstuna sedan ett år. Pappa? Kvar i Kurdistan. Han skymtar i mobilen då och då. Mamma är så närvarande någon kan vara som både jobbar natt och pluggar till sjuksköterska. Ändå gnisslar egentligen inte familjelivet.

Det gör i stället annat: storebror fyller tretton och försvinner alltså till en annan skola, Astera hamnar i en helt ny klass och till råga på allt slutar den snälla bibliotekarien. Det gör tålamodet kort. Gång på gång brinner det till i Asteras mangavinklade ögon.

Redan första skoldagen river hon i när en fyrkantig lärare envisas med att Kurdistan inte är ett ”riktigt” land. Ardalan kallas dit – och då passar någon på att sno basketskorna. Förlusten blir syskonens hemlis. Mamma får inte veta. Astera ser det som sin plikt att fixa pengar till nya skor. Kanske genom att vinna talangtävlingen?

Om stora som små nyanländas vardagsrealism: att alltid vara redo att behöva förebygga eller hantera krevader av vardagsrasism.

Mycket av gestaltningen står den rutinerade Sofia Falkenhems illustrationer för. Uttrycken är vänliga och kavata. Asteras hårman tycks ständigt fladdra i en äventyrlig vind.

En bok ”om vänskap och att gå sin egen väg oavsett vad andra tycker” lyder förlagets beskrivning. Jag ser andra skärningspunkter. Om att kämpa med att behärska sig och misslyckas, till viss del för att man är liten. Om att vuxna kan vara snällare och mer hjälpsamma än man först tror. Om att längta efter en förälder som ska komma senare, kanske, bara allt ordnar sig. Om stora som små nyanländas vardagsrealism: att alltid vara redo att behöva förebygga eller hantera krevader av vardagsrasism.

Detta läggs inte som ett ok på läsaren, utan är skickligt inbyggt i undertexten som det finns mer av än vad den basala kapitelboksprosan först låter ana. Det gör Kaly Halkawts debut till en genuin inifrånberättelse.


KAPITELBOK

SOFIA FALKENHEM (text) och KALY HALKAWT (illustration)

Astera och basketskorna

Bonnier Carlsen, 172 s.

Ålder 6-9


Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressens kultursida.