Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla snubbar vill ju vara katt

Lorna Scobie.Foto: Modernista.
Svarta katter.Foto: Illustration: Lorna Scobie.
Linda Skugge.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lorna Scobie har skapat en personlig bok om katter.

Linda Skugge finner någonting intressant under berättelsen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Bland det bästa som skrivits om katter är Tove Janssons novell ”Katten” där den lilla flickan sammanfattar livet med en katt helt krasst: ”Ju mer man älskar någon, desto mindre älskar den en tillbaka.”

”Ja så är det”, säger flickans farmor. ”Vad gör man då?”

”Man fortsätter att älska”, säger flickan. ”Mer och mer.”

En annan mästare i kattgenren är Rudyard Kipling och hans katt som går för sig själv och som skickligt myglar till sig mat och värme. När jag nyligen låg sjuk i en man cold från helvetet tog det endast ett dygn innan ”min” katt slutade ty sig till mig och i stället krävde döttrarna på nattmat, vatten från kranen och sin dagliga buffé, som hon för länge sedan manipulerat sig till, bestående av olika sorters blötfoder som ska mosas till en fluffig mousse och serveras på en tallrik i klickform och som hon sedan omsorgsfullt väljer från beroende på dagsform. Så mycket för den ”kärleken”. 

Katten skrev

Ack, den som fick vara en katt. Helst Suzanne Bröggers svarta kattdrottning Shabanou som alltid väljer sidenkudden för att hon vet att det är platsen där hon tar sig bäst ut när hon sätter nosen i vädret och säger: ”We are not amused.” Enligt Suzanne Brögger var det Shabanou som skrev hennes texter. Så klart den gjorde!

Någon som på allvar menar att vårt enda framtidshopp är att bli en katt är Jaron Lanier, vars bok ”Tio skäl att genast radera dina sociala medier” med fördel kan fyndas på bokrean. Lanier menar att de enda som lyckats nästla sig in på samtliga sociala medier men ändå behålla sitt oberoende är katter. De sätter reglerna och agendan. Ingen kan ”ta över” en katt. Katter har förstått precis allt. Katter är oförutsägbara, är svåra att träna och gör vad de vill och känner för. Genom att lära av katten kan vi möjligen förbli autonoma i en värld där alla befinner sig under konstant övervakning genom algoritmer skapade av jordens mäktigaste företag som lever på att manipulera oss.

Jaron Lanier.Foto: Mondial.

Barnet i Lorna Scobies bok ”Samla katter” vill ha en katt. Helst flera. Barnet har en plan. Hen ska med hjälp av ost locka till sig råttor och råttor drar till sig katter. Närmare bestämt tolv stycken. Men barnet vill ha fler, så många att de inte längre går att räkna. Barnet älskar att ha hundratals katter. Tills de riktigt stora katterna kommer. Tigrar, pumor, lejon och leoparder. Då är det inte lika roligt längre. Ungefär lika rolig som berättelsen själv.

Blir individer

Men, den som tittar förbi standardberättelsen upptäcker något intressant. Lorna Scobie har skildrat dessa fullständigt självständiga katter som Tove Jansson, Rudyard Kipling och Jaron Lanier skriver om. Och hon har dessutom lyckats med konststycket att göra dem till individer. De är misstänksamma, ivriga, otacksamma, dästa, förvånade och pömsiga. De kniper ihop ögonen, sover räv och konspirerar lömskt. De vältrar sig på rygg för att få det beröm de anser sig förtjäna. De retas, slåss och skjuter rygg.

Svarta katter.Foto: Illustration Lorna Scobie.

Jag roar mig med att räkna de rädda och blyga katterna. De är förvånansvärt många. Det hedrar henne, anser en som inte bara knarkar katter i allmänhet utan skyggisar i synnerhet. En av katterna är grisskär och sitter ensam i ett hörn och liksom smälter in i bakgrunden. Den verkar trygg i sin ensamhet. Någon för alla, vuxna som barn, att eftersträva och lära av.

BILDERBOK

Lorna Scobie

Samla katter

Översättning Ylva Stålmarck

Modernista

 

Linda Skugge är författare och kritiker på Expressens Kultursida. Hennes senaste bok är ”Tankar för natten”.