Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alfons mammas bok om pappan som flyttar

Foto: / RABÉN OCH SJÖGREN
Gunilla Bergström.
Foto: OLLE SPORRONG
Mias pappa kan koka godis.
Mias mamma gör sig fin.
Mammas nya vän Loffe kan laga grejer.

Gunilla Bergströms debutbok tar upp en svår och vanlig händelse i barns liv.

Nils Forsberg läser en bok som kanske framför allt vuxna behöver.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BARNBOK. Att berätta för sitt barn att man och den andra föräldern ska skiljas är inte roligt. Det är att säga att nu kommer den för dig självklara enheten att upplösas, nu kommer tryggheten som du känner den att upphöra. Från och med nu kommer allt för alltid att bli annorlunda.

Det finns inga riktigt bra sätt att göra det på.

Mias föräldrar bråkar

När ”Mias pappa flyttar” börjar är det höst. Mias föräldrar bråkar, och plötsligt en dag packar pappa väskan och drar till Italien. Han ska komma hem till jul, men gör inte det. Först då berättar Mias mamma att hon och pappan ska skiljas. Då har Mia inte träffat honom på månader.

Den här boken, Gunilla Bergströms debut, är nämligen från 1971.

Den kom till sedan hon skrivit en artikelserie om skilsmässor för Aftonbladet och insett att hon där glömt barnens syn på saken. Det som ur våra dagars synvinkel för de flesta framstår som fullständigt stört – en pappa som bara försvinner (till en ny kvinna, visar det sig senare) utan att barnet får veta varför – var inte ovanligt då.

”Kommer han aldrig mer?”, undrar Mia. ”Han hälsar nog på ibland”, svarar mamma.

Det blir vår, Mia funderar och kämpar på som bara en sjuåring kan och hoppas få hälsa på sin pappa som flyttat hem igen. Det får hon till slut. Sakta blir livet lite gladare.


LÄS MER – Nils Forsberg: Är Tengil gränsen för vad vi vuxna orkar med? 

Mammas nya vän Loffe

Mot hösten dyker mammas nya vän Loffe upp. Han skojar aldrig och pratar inte mycket, bara om viktiga saker. Han är ändå snäll. En dag frågar hon honom varför föräldrar inte berättar för barnen att de ska skiljas. ”Kanske är vuxna blyga för sina barn”, tror Loffe.

Barn förstår, accepterar och går vidare. Jag skulle kanske inte rekommendera den här 46 år gamla boken till ett barn inför en skilsmässa, men för vuxna är den är inte enbart upprörande utan också trösterik. Barn är överlevnadsexperter och ser framåt. Det underlättar bara om de får veta vad som händer. Det där hemska samtalet, som aldrig blir bra, bättre än inget alls.Kapitelbok/Nyutgåva

Mias pappa flyttar

Text och bild Gunilla Bergström

Rabén & Sjögren

Ålder 6-9 årNils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.


LÄS MER  Nils Forsberg intervjuar psykologen David Eberhard: "Barn blir som sina kompisar"